Ponovno

Dodik nakon sastanka: Nismo uspjeli

Dodik je u obraćanju kazao da se nisu uspjeli dogovoriti, a ono što se očekivalo jeste dogovor o sudovima u BiH.
Vijesti / Politika | 26. 10. 2023. u 11:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine održan je sastanak čelnika vladajuće koalicije na državnoj razini - stranaka Trojke, HDZBiH i SNSD-a. Nakon sastanka, prvi se obratio lider SNSD-a i predsjednik entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik. Dodik je u obraćanju kazao da se nisu uspjeli dogovoriti, a ono što se očekivalo jeste dogovor o sudovima u BiH.

''Ostao je problem sjedišta Apelacijskog odjeljenja. Danas smo čuli da bošnjačka strana nije za to Apelacijsko odjeljenje, nego za neki oblik Suda. Što znači da se nismo dogovorili, a ključno pitanje je sjedište tog odjeljenja. Mi smatramo da treba biti u Banja Luci, partneri iz FBiH inzistiraju na drugoj lokaciji'', kazao je Dodik.

''Ovaj sastanak nije dao niti polučio neki rezultata. Oko Ustavnog suda imamo neke varijante koje smo ranije predložili. Popunjena je radna grupa za izradu Izbornog zakona i to će se kretati i dalje. Na federalnim partnerima ostaje da rješavaju pitanje načina izbora članova Predsjedništva. RS ostaje i dalje na tome da bira neposredno, jednog iz RS. Mi ćemo nastaviti da razgovaramo i dalje. Žao mi je što nismo uspjeli da usaglasimo ova dva zakona. To je bio paket i sada nemamo taj paket usuglašen'', kazao je Dodik.

Video: Dodik: Nismo uspjeli usaglasiti Zakon o sudu BiH

Dodaje da mu je žao što dogovora nije bilo.

''U nekom ambijentu u kojem dolaze ovi iz Evrope, mi smo imali ideju iz RS da napravimo neki ključni korak, ali očigledno ga nema i žao mi je što nismo uspjeli''.

O tome ima li šanse da se postigne dogovor na narednom sastanku, kazao je:

''Nije moguć sljedeći sastanak, ovaj smo odredili kao ključni. Ako je ljudima iz FBiH Banja Luka sporna, onda oni negiraju državnost. U suštini mi nismo tražili da se to izmjesti u Šri Lanku, nego da bude u okviru onoga što se zove BiH, u Banja Luci''.

''Mi smo htjeli da pokažemo da hoćemo da ponudimo nešto, nismo uspjeli. Ja nisam ni zadovoljan niti nezadovoljan, naprosto nismo uspjeli. Danas smo dalje u dogovoru oko Suda BiH, nego što smo bili prije tri mjeseca'', kazao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close