'Rješenje'

Dodik: RS će ići svojim putem i formirati svoje državne nezavisne organe

"Dejton je već prekršen, mnogim odlukama Visokog predstavnika. Imate niz odluka Ustavnog suda koji su na zahtjev čak Alije Izetbegovića, tada se odredio Ustavni sud i rekao da je imovina određena Ustavnim sudom''
Vijesti / Politika | 12. 02. 2020. u 17:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon današnje odluke da će predstavnici Srba u zajedničkim institucijama prestati da sudjeluju u odlučivanju i bojkotovati rad, za N1 je ekskluzivno govorio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Bojkot rada institucija?

"Mi ostajemo da se radi u organima, ali se neće odlučivati. Okupit ćemo sve Srbe koji tamo rade. Dogovoreno je da to bude na razini Parlamenta, Vijeća ministara. Neće se donositi nijedna odluka dok se ne riješi pitanje stranih sudija. Nastavljaju praksu koju je vršio Visoki predstavnik, najčešće se donose loše odluke za RS", kazao je.

Ustavna kategorija?

"Pet godina je davno prošlo, nije nikada riješeno. Nismo mogli dobiti suglasnost Bošnjaka koji žele da upravljaju i kreiraju. Nigdje nema da je Ustavni sud ustavotvorac, mogu samo odlučiti da li je nešto u skladu sa Ustavnom ili ne. Veoma jasno u Ustavu se kaže da BiH pripada nadležnost koja je navedena ustavom. Tu nije navedena imovina. Ne bi entitet provodili privatizaciju i upravljala javnim sektorom da je to bila odluka samog Dejtonskog sporazuma. Ovo je skrnavljenje, to je način na koji Ustavni sud želi ukinuti RS", dodaje Dodik i poručuje da će "RS ići svojim putem".

Što je sada rješenje?

"Rješenje će biti da će RS ići svojim putem i otići će. Znači da će formirati svoje državne nezavisne organe i funkcionirati na teritoriji RS. Ima sve elemente države, svoje institucije, svoj narod".

Da li je to kršenje Dejtona?

"Dejton je već prekršen, mnogim odlukama Visokog predstavnika. Imate niz odluka Ustavnog suda koji su na zahtjev čak Alije Izetbegovića, tada se odredio Ustavni sud i rekao da je imovina određena Ustavnim sudom. Sada se odjednom ignorira, a do sada se ignoriralo i nikom ništa".

Što predstavlja ovaj bojkot?

"Naši ljudi će biti u institucijama do momenta dok ne shvate da ne postoji mogućnost da se dogovorimo. Ovo pravna država? Ovo je pravno da ne kažem što. Dejtonski sporazum je urušen mnogo puta ranije, sve odluke su bile na štetu RS", kazao je Dodik za N1.

"Obveza je Amerikanaca da se ne miješaju, a to rade. Što se nas tiče, mi ćemo otići na NSRS nikad uvjereniji da radimo ozbiljan posao za naš narod i donijeti odluku kakvu smo najavili i to će se proširiti".

Dodik je kazao da je "dosta toga da se o pravima brine Američko veleposlanstvo".

"Bit ću na sjednicama Predsjedništva i svaki put ću potegnuti vitalni interes makar da se radi o vremenskoj prognozi", kazao je danas za N1 član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za N1 nakon današnje odluke predstavnika entiteta RS na razini Bosne i Hercegovine koji su najavili obustavu rada u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog Zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

"NSRS će odlučiti da poništimo i povučemo sve naše suglasnosti, a to su tri. NSRS može donijeti odluku da uđemo u proces povlačenja suglasnosti. Ukoliko se odlučimo za takvo nešto, mi ćemo to donijeti. Možda donesemo odluku o formiranju Vojske RS. O našim pravima ne brine Američko veleposlanstvo, koja nama drži pridike. Dosta je toga više, ne možete tako. Udarili ste na srpski narod gdje god postoji! Što hoćete? Tko ste vi? Odluke OHR-a više u RS-u nitko neće priznati. Visoki predstavnik je međunarodni kriminalac koji je kršio Ustav i Dejtonski sporazum", kazao je Dodik.

Poručio je još da nije protiv dogovora.

"Nismo protiv dogovora, ali to mora biti precizno i sveobuhvatno. Ovdje se pravi opstrukcija. BiH je nama nametnuta, mi je nismo željeli, bili smo natjerani. Mi ne želimo BiH i ona se pokazala kao loše mjesto za nas", jasan je Dodik i dodaje:

"Kome je RS otela nešto? Što Komarica laže? Kome laže? Nismo nikome ništa oteli, pokušali smo regulirati zemljište kako bi ga stavili u pravnu funkciju".

"Mi ćemo se odvojiti od BiH jednog dana. Ne želimo da nam neko uništava slobodu. Bošnjaci misle da će im Američko veleposlanstvo riješiti probleme, eto neka vide kako će im riješiti. Došao sam u Predsjedništvo sa najboljim namjerama, da pokrenemo neke stvari, da se ekonomija pokrene. Pitaj Džaferovića, pitaj Komšića. Oni neće ništa da urade dok im ne kaže Američko veleposlanstvo. Mene ko da je sunce ugrijalo kako sam dobio te sankcije. Moj prijedlog je da se uvažavamo, ne možete Hrvate majorizirati u FBiH i zato će se sve ovo završiti što će RS biti država, Herceg - Bosna druga i neka Bosna gdje će biti Bošnjaci".

Na pitanje da li se može razići bez rata, on je odgovorio:

Kakav rat, ne može biti rata ovdje nikad", jasan je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close