Spomen-područje Donja Gradina

Dodik ljut na strane veleposlanike: Nitko nije došao zato što je tu bio veleposlanik Rusije

Dodik je rekao da djeluje cinično i jadno to što neki strani izaslanici nisu prisustvovali. ''Ovo je uvreda'', rekao je.
Vijesti / Politika | 01. 05. 2022. u 16:42 RTRS

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Јasenovac danas su u Spomen-području Donja Gradina prisustvovali veleposlanici Rusije Igor Kalabuhov, Srbije Aleksandar Đorđević i predstavnici kineskog Veleposlanstva.

Dodik je rekao da djeluje cinično i jadno to što neki strani izaslanici nisu prisustvovali.

''Pravi razlog je što je tu bio veleposlanik Rusije. Mi smo pozvali sve veleposlanike, a kad su dobili pozive onda je počelo, ne tako direktno, pozivanje naših ljudi iz protokola i da se ukazuje da bi bilo dobro da tu ne bude ruski veleposlanik'', rekao je Dodik u Kozarskoj Dubici.

Kad im je rečeno da su svim, pa tko dođe, Dodik je naveo da su onda oni učinili taj, pomalo naivan, gotovo nepodnošljivu ciničnu gestu.

Prema njegovim riječima, Gradina nije mjesto koje se dogodilo prije 24 sata, već prije više desetljeća, a sada počinju da nemušto objašnjavaju šta se tu izgovara, "kako se osuđuju ovi ili oni, Nijemci".

''Nijemci su bili ovdje, pobili su naš narod, šta je tu problem? Nitko to nije rekao sadašnjim Nijemcima, nego se govori o povijesnoj činjenici da je to tako. Nismo mi valjda sami sebe okupirali, pa sami sebe ubijali? Ubijali su nas i pobili naš narod ustaše, a njihovi šefovi i mentori su bili Nijemci'', istaknuo je Dodik.

To je tako, dodao je, svidjelo se to njima ili ne, ne moraju nikada da dođu.

Dodik smatra i da su morali da privuku Christiana Schmida, koji se ''predstavlja kao visoki predstavnik'', pa su na inicijativu njemačke veleposlanice to i prihvatili.

''Vidjet ćemo na koji način ćemo surađivati sa njima. Ovo je uvreda bez obzira što su navodno htjeli da se poklone žrtvama. Ovo je dan, institucionalni, kada se to radi, a u svojstvu građanina se tamo može doći svaki dan'', naglasio je Dodik.

On je ponovio da je poznato da se dan sjećanja na jasenovačke žrtve obilježava prve nedjelje poslije pravoslavnog Vaskrsa.

''Oni ne drže do toga, ne drže ni do ničega. Oni govore sami o sebi, ja znam kako ću se odnositi prema tome'', rekao je Dodik.

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovog najvećem stratištu Donjoj Gradini prisustvovali su dužnosnici Republike Srpske i Srbije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close