Taktike

Dodik: Komšić je ipak uradio fenomenalnu stvar

Prokomentirao je i stav lidera SDA Bakira Izetbegovića koji se prvo ljutio zbog toga što u Zagreb nije pozvan Šefik Džaferović, a onda ga ni on nije poveo sa sobom.
Vijesti / Politika | 03. 10. 2020. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zagreb neće skrštenih ruku promatrati obespravljivanje Hrvata u BiH. To je moj dojam i tako vidim inicijativu predsjednika Milanovića. Potpis na Daytonskom sporazumu stavile su i Srbija i Hrvatska i ovo je signal da Hrvatska neće biti puki promatrač događanja u BiH. Uostalom, to se nedvosmisleno čulo i javno od predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića'', rekao je član Predjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik u intervjuu za Srpska.info.

''Ja imam kapacitet i legitimitet kao srpski član Predsjedništva BiH da govorim u ime Srba, koji su me ogromnom većinom birali na prošlim izborima. Službeni Zagreb je tražio adresu s kojom može razgovarati, s kojom se može dogovarati i koja dogovoreno može provesti. Da sam na njihovom mjestu, postupio bih isto. Primjetno je da iz Zagreba ne smatraju da treba da razgovaraju s Komšićem, koga, kako su otvoreno rekli, vide kako 'parazitira na hrvatskom biračkom tijelu'. Ne spore mu legalitet, ali o Komšićevom legitimitetu ni oni više ne žele razgovarati'', kazao je Dodik.

Prokomentirao je i stav lidera SDA Bakira Izetbegovića koji se prvo ljutio zbog toga što u Zagreb nije pozvan Šefik Džaferović, a onda ga ni on nije poveo sa sobom.

''Bakir Izetbegović se uvijek ljuti kada stvari ne idu onako kako ih je zacrtao bošnjački politički ili vjerski vrh. Bojim se da se sada može ljutiti koliko god hoće, stav Zagreba je jasan. Nije Bakiru krivo što nisu zvali Džaferovića. Njemu je krivo što nisu zvali Komšića, koji je biran glasovima Bošnjaka, a hrvatski je član Predsjedništva. Da je Zagreb pozvao Komšića, Izetbegović bi slavodobitno poručio Hrvatima da nije važno kako oni glasuju sve dok Bošnjaci imaju rezervnog člana i toga člana priznaje i Zagreb. Pošto su im predsjednik i premijer Hrvatske pomrsili račune, ljuti se'', smatra Dodik.

Kazao je i da je Hrvatska prirodno zainteresirana za položaj Hrvata u cijeloj BiH.

''Međutim, problem s njihovom obespravljenošću je u Federaciji BiH i mislim da će Bošnjaci morati to pitanje staviti na stol ili će se stvari iskomplicirati do te mjere da će sa čežnjom govoriti o vremenu kada smo ih pozivali na razgovor. Mi nemamo nijedan razlog da ne podržimo zahtjev Hrvata za jednakopravnošću u BiH, jer braneći njima to pravo mi afirmiramo i svoja prava predviđena Daytonskim sporazumom'', istakao je Dodik.

Na pitanje kako komentira izjavu Komšića da je koncept konstitutivnosti u BiH prevaziđen, da ne postoji u Europi i da niko nema ekskluzivno pravo da predstavlja cijeli narod, Dodik je rekao kako to nije to jedino mjesto gdje Komšić pokazuje da ne poznaje sustave u državama EU, počev od države gdje su locirane gotovo sve evropske institucije, Belgije.

''To što on misli da je nešto prevaziđeno uopće ne znači da je tako, jer retorički mogu da postavim pitanje šta će biti ako Komšić pomisli i nešto teže od toga!? BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ukidanje bilo koga od ta dva principa vodi ukidanju BiH. To je jasno svima i u BiH i van nje'', odgovorio je Dodik.

Osvrnuo se i na sjednicu Predsjedništva BiH te odgovorio zbog čega su na dnevnom redu bila pitanja priznanja Kosova i premještanja Veleposlanstva BiH u Izraelu u Jeruzalem kada se unaprijed znalo da neće proći.

''Pitanje premještanja Veleposlanstva BiH u Jeruzalem cijenio sam malom cijenom za veliku dobit koju bi BiH mogla da dobije od SAD, kojima je izraelsko pitanje konstanta vanjske politike. Druga dva člana Predsjedništva vole da se hvale da su prijatelji SAD, sve dok ih ne dovedete pred konkretan čin da to i pokažu. I tako se otkrije da u stvari govore jedno, a rade drugo. Komšićev zahtjev da se raspravlja o priznanju neovisnosti Kosova vidim kao inat politiku na kojoj sam mu zahvalan. Nije bilo drugog načina da BiH i službeno zauzme stav o Kosovu, a da netko ne pokrene pitanje priznanja u Predsjedništvu BiH. Glupo bi bilo da sam to uradio ja, pa glasao protiv. Ovako je Komšić uradio fenomenalnu stvar za nas. Imat ćemo odluku da BiH ne priznaje Kosovo i službeno i konačno'', rekao je, između ostalog, Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close