Ma hajte, molim vas

Komšić: Izborni zakon nemoguća misija

Komšić kaže kako europski put BiH nije upitan za razliku od NATO puta.
Vijesti / Politika | 29. 09. 2020. u 15:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić očekuje da će zvaničnici EU na sutrašnjim sastancima u Bruxellesu s članovima Predsjedništva reći da je BiH napravila pomake na europskom putu, ali da bi trebalo ubrzati neke stvari.

Komšić je rekao da ga je iznenadio poziv iz Bruxellesa članovima Predsjedništva BiH, da ga nije očekivao zbog pandemije i poteškoća u putovanju, ali da je "očigledno da ljudi koji ih zovu žele nešto i da im kažu", prenosi Srna.

Video: Komšić: Napredak ka EU je napravljen, ali moglo se više uraditi

Naveo je kako europski put BiH nije upitan za razliku od NATO puta.

"Postoji ograničeni napredak koji smo definitivno napravili u provođenju 14 prioriteta Europske komisije. Vjerujem da je moglo i više i vjerojatno će biti rečeno da je BiH napravila neke korake, ali da bi moralo ubrzati neke stvari", rekao je Komšić novinarima.

Video: Džaferović: Dati garancije da će BiH intenzivnije ići evropskim putem

Kaže kako BiH sada očekuje donošenje novog zakona o javnim nabavkama, izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, reforma javne administracije, te propisi koji su navedeni u 14 prioriteta.

Komšić smatra da je lakši dio posla urađen i da se potom mora ići k težim stvarima koje podrazumijevaju ozbiljne izmjene Izbornog zakona i Ustava s ciljem implementacije presuda Europskog suda za ljudska prava.

"Sami znate koliko je to teško, a u političkim okolnostima koje sada vladaju u BiH to izgleda kao gotovo nemoguća misija", rekao je Komšić, uoči odlaska u Bruxelles.

Komšić je dodao da ovo nije jedini sastanak u Bruxellesu, te da su već dobili poziv za 9. listopada kada ih očekuju sastanci sa različitim razinama vlasti EU.

Kopirati
Drag cursor here to close