17 plus 1

Dodik Kinezima o budućnosti

U obraćanju na Summitu "17 plus jedan", na kojem sudjeluju dužnosnici Kine i 17 zemalja središnje i jugoistočne Europe, Dodik je izrazio punu podršku konceptu promocije izgradnje društva zajedničke budućnosti čovječanstva…
Vijesti / Politika | 09. 02. 2021. u 12:11

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je 2020. godina pokazala svu ranjivost današnje civilizacije, ali i potrebu veće solidarnosti među narodima, koji se samo ujedinjeni mogu izboriti sa svim izazovima koje je donijela pandemija izazvana virusom korona.

U obraćanju na video-konferencijskom Summitu "17 plus jedan", na kojem sudjeluju dužnosnici Kine i 17 zemalja središnje i jugoistočne Europe, Dodik je izrazio punu podršku konceptu promocije izgradnje društva zajedničke budućnosti čovječanstva, koju je predložio kineski predsjednik Xi Jinping, kao i predloženom konceptu razvoja multilateralizma, koji za konačni cilj imaju stvaranje trajnog mira, univerzalne sigurnosti i zajedničkog prosperiteta, piše Srna.

Zajednički projekti

"Format suradnje Kine i zemalja Središnje i Istočne Europe omogućava nam da kroz otvoren, koordiniran i inovativan pristup prevladamo brojne poteškoće s kojima se suočavaju naše zemlje", ocijenio je.

Dodik je napomenuo da je BiH uključena u mehanizam suradnje Kine i zemalja Središnje i Istočne Europe od samog početka odnosno od 2012. godine. "Sudjelovali smo u brojnim projektima, aktivnostima i događajima koji su organizirani u sklopu mehanizma `17 plus jedan`", podsjetio je Dodik.

Od brojnih projekata koji su realizirani s kineskim partnerima ili čija je realizacija u tijeku, Dodik je posebno izdvojio izgradnju Termoelektrane "Stanari" koja se nalazi u Republici Srpskoj.

"Termoelektrana `Stanari` predstavlja prvi veliki infrastrukturni projekat koji smo radili u suradnji s Kinom, ali i prvi projekt koji je iskoristio specijalni kredit u sklopu mehanizma saradnje `17 plus jedan`, a kojeg je dodijelila Kineska razvojna banka", rekao je.

Srpski član Predsjedništva je ocijenio da je Termoelektrana Stanari značajno doprinijela razvoju ekonomije i postala je uspješan primjer suradnje s Kinom.

Hidroelektrane

"Ovaj projekt može poslužiti i kao model dobre prakse u okviru mehanizma `17 plus jedan`", ukazao je on.

Dodik je napomenuo da se u jeku pandemije izazvane virusom korona počelo s radovima na još dva značajna infrastrukturna projekta, a to je izgradnja Bloka sedam u Termoelektrani Tuzla u Federaciji BiH i izgradnja Hidroelektrane "Ulog" u Republici Srpskoj.

Dodik je naveo da je u Republici Srpskoj, također, u jeku pandemije, potpisan ugovor za izgradnju Hidroelektrane "Dabar", a nastavljeno je s radovima na izgradnji bolnice u Doboju. Također, privedene su kraju pripremne radnje za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor.

Prema njegovim riječima, BiH je opredijeljena razvoju čiste energije i spremna je da s kineskim partnerima zajedno radi na razvoju tehnologija takozvane zelene energije.

Ocijenio je kako velikog prostora za suradnju ima u oblasti razvoja energije vode i vjetra, gdje su već pokrenuti određeni konkretni projekti.

Prema njegovim riječima, važno je napomenuti da nesmetano teku projekti već spomenutih Hidroelektrana u Republici Srpskoj, kao i dvije vjetroelektrane u Federaciji BiH, koje se rade zajedno s kineskim partnerima.

Režim bez viza

Ukazao kako je jedan od važnih koraka za jačanje suradnje posebno u oblasti turizma, ali i drugih grana bilo obostrano uvođenje bezviznog režima za nositelje svih putovnica.

"BiH je 2018. godine postala druga zemlja u Europi koja je uvela bezvizni režim za nositelje svih vrsta kineskih putovnica ", naveo je.

Dodik je naglasio da je to dovelo do porasta broja kineskih turista, koji su u 2019. godini zauzeli peto mjesto po broju noćenja stranih turista u BiH.
"Smatram da je potrebno učiniti dodatne napore kako bismo unaprijedili suradnju u oblasti poljoprivrede. Imajući u vidu kapacitete poljoprivredne proizvodnje zemalja zapadnog Balkana, kao i veličinu kineskog tržišta predlažem da se razmotri mogućnost stvaranja neke vrste paketnog aranžmana za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja zapadnog Balkana na tržište Kine", inicirao je.

Prema njegovim riječima, na polju kulturne i znanstvene suradnje, također su postignuti značajni rezultati.

Podsjetio je kako je 2015. godine osnovan Konfucijev institut na Univerzitetu u Sarajevu, a dvije godine kasnije Konfucijev Institut na Univerzitetu u Banja Luci, koji je za kratko vrijeme postao jedan od prvih po broju aktivnosti u Europi.

Naveo kako se suradnja proširila i na oblast sporta, naročito zimskih sportova.

Bratska pomoć

"Olimpijska planina Jahorina 2019. godine bila je domaćin kineskim skijašima, u sklopu njihovih priprema za zimske olimpijske igre, ali zbog pandemije morali smo obustaviti aktivnosti na ovom planu. Radujem se održavanju zimskih olimpijskih igara u Pekingu sljedeće godine i uvjeren sam da će Vaša zemlja biti sjajan domaćin i učiniti sve da se Olimpijada održi u punom sjaju", poručio je Dodik.

U obraćaju sudionicima summita, on je podsjetio da se ove godine obilježava 100 godina od osnivanja Komunističke partije Kine, koja je trasirala put razvoja moderne, prosperitetne i ekonomski moćne države Kine.

"U vrlo kratkom roku postigli ste impresivne rezultate na ublažavanju i iskorjenjivanju siromaštva i na taj način dali veliki doprinos borbi protiv siromaštva na globalnoj razini. Ovom prilikom izražavam zahvalnost Vašoj zemlji na podršci koju nam je pružala u najtežim trenutcima. Vaša pomoć uvijek je bila blagovremena, konkretna, bez uvjetovanja, ali prije svega iskrena i bratska", ocijenio je.

Sretna Nova

U vremenu kada se BiH, kao i većina drugih zemalja i dalje bori sa širenjem pandemije te njezinim negativnim posljedicama na ekonomiju i društvo, Dodik je izrazio nadu da ćemo i dalje imati podršku Kine.

Na kraju obraćanja, predsjedavajući Predsjedništva BiH je kineskom predsjedniku i bratskom kineskom narodu poželio sretnu kinesku Novu godinu.

"U skladu s kineskim vjerovanjem, godina koja je pred nama trebala bi nam donijeti prosperitet i bogatstvo, da nam podari iskrenost i otvorenost, ali koja od nas svih zahtjeva i veću marljivost i predanost radu. Sa svoje strane, izražavam spremnost da nastavimo predano i marljivo raditi na jačanju naših odnosa na svim poljima", poručio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close