Inzko legalizirao antidaytonsko

Dodik: Srbi su preživjeli ustaški genocid, preživjet će i Inzka

''Inzko kritizira RS, a tolerira da je najveći broj zajedničkih institucija u sarajevskoj Ulici zelenih beretki'', kaže Milorad Dodik
Vijesti / Flash | 07. 02. 2021. u 15:34 Bljesak.info
Dodik: Srbi su preživjeli ustaški genocid, preživjeće i Incka

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da su Srbi na ovim prostorima preživjeli ustaški genocid, pa će tako i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

Dodik je naglasio da je Inzkov problem to što on vidi BiH kao centraliziranu zemlju bez Republike Srpske.

''Ovdje živi narod koji je preživio ustaški genocid i preživjet će i Valentina Inzka'', rekao je Dodik.

Naveo je da je Inzko činio i legalizirao sve što je antidaytonsko, kršeći međunarodno pravo na bazi političke ideologije koja je tražila da Republika Srpska bude razvlaštena.

''To što nije u skladu sa Daytonskim mirovnim sporazumom ovdje funkcionira već 24 godine u liku zlotvora kakav je Inzko i drugi koji su ovdje, maltretirajući Srbe, našu Republiku i srpski narod u cjelini, sprovodili separatnu politiku osvete nad nama, kažnjavanja i svega što su činili u proteklom vremenu'', rekao je Dodik u Banja Luci.

Istaknuo je da je to jedan kontinuitet i da se to vidi.

''Oni su nam podvalili ili pokušavaju podvaliti priču o bonskim ovlastima /donesena 1997. godine na sastanku Vijeća za provođenje mira u Bonnu/ koja ne postoje. Tamo nikad nitko nije dao ovlasti, a rekli su da podržavaju napore visokog predstavnika. To je jedna neformalna grupa zemalja koja nije predviđena Daytonskim mirovnim sporazumom'',rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve to je bio jedan blef i najbolju ocjenu o svemu tome dao je tadašnji visoki predstavnik Karlos Westendorp koji je rekao da to nije u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom.

Dodik je rekao da se Inzko sada /zahtjevom da budu oduzete povelje Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić/ još jednom na ružan način obračunava s Republikom Srpskom.

Dodik je podsjetio da su svuda u civiliziranom svijetu osuđene osobe koje odsluže svoje kazne nakon toga slobodne u svemu, te da su prema tome Plavšićeva i pokojni Krajišnik imali sva prava.

On je naglasio da sada Inzko drži predavanja Srpskoj, dok u isto vrijeme tolerira ono što se događa u Sarajevu, a kao primjer je naveo da se najveći broj zajedničkih institucija nalazi u sarajevskoj Ulici zelenih beretki.

''Zar neko zaista misli da to nama nije podvala i da to za nas nije uvredljivo?'', pita Dodik.

Dodik je ponovio stav prema kojem se BiH vidi uređena kao decentralizirana zemlja do maksimuma s dvije ili tri zajedničke funkcije i kao zemlja sa visokoautonomnom Republikom Srpskom.

Kopirati
Drag cursor here to close