Povjesničari

Dodik Izetbegoviću uzvraća lekcijom povijesti

Ovakvim stavovima, navodi Dodik, ''jasno se pokazuje da je SDA islamska radikalna organizacija…''
Vijesti / Politika | 05. 09. 2023. u 14:15 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, istaknuo je kako je lider SDA Bakir Izetbegović ponovo na drzak i bezobrazan način pokušao krivotvoriti povijest i negirati nacionalni identitet Srba i Hrvata tvrdeći da se u srednjem vijeku na području BiH "nitko nije izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat, nego su svi bili Bosanci ili Bošnjani različitih vjera".

Od Alije nije naslijedio samo SDA

"Pozivajući na muslimanskoj televiziji `Al Arabija` islamske zemlje da pojačaju svoje prisustvo u BiH, Bakir je ponovo pokazao da od oca Alije nije naslijedio samo SDA, već i političku doktrinu iz `Islamske deklaracije`, po kojoj BiH treba da postane dominantno muslimanska država utemeljena na šerijatskom pravu", piše Dodik na platformi X.

Ovakvim stavovima, navodi Dodik, ''jasno se pokazuje da je SDA islamska radikalna organizacija koja je opredijeljena protiv Daytonskog mirovnog sporazuma, koji jamči ravnopravnost konstitutivnih naroda''.

"Njihova (SDA) deklarativna podrška europskom putu BiH u suštini je prevara i predstavlja kupovinu vremena da bi u jednom trenutku muslimani postali dominantni u brojčanom i političkom smislu", dodao je Dodik i naveo kako ''je srpskom narodu ova politika SDA odavno jasna''.

Izetbegovićeva povijest

"A Bakirovi stavovi nas dodatno motiviraju da se odlučnije i snažnije okupljamo oko Republike Srpske i njezinih institucija jer samo na taj način možemo sačuvati naš identitet i način života kao slobodni ljudi", dodao je Dodik.

Podsjetimo, Izetbegović je u intervju Al Arabiyi između ostalog izjavio kako je u BiH kroz povijest nasilno uklonjena ‘bosanska crkva‘ kako bi se priklonila Vatikanu ili Bizantu.

Tvrdi kako je učenje bosanske crkve navodno bilo slično islamu, zbog čega se ‘islam jako širio u BiH dolaskom Turaka‘.

Rekao je i kako se na području današnje BiH kroz višestoljetnu povijest nitko nije izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat, nego da su svi bili ‘Bosanci ili Bošnjani različitih vjera‘. Dodao je kako se to promijenilo pod pritiscima i utjecajima Hrvatske i Srbije.

Video: البوسنة رمز للتعايش أم مسرح للصراعات؟ رئيس مجلس رئاسة البوسنة السابق بكر عزت بيغوفيتش في البعد الآخر

 

Kopirati
Drag cursor here to close