Republika Srpska

Obilježavanje 9. januara unatoč odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Svečani defile bit će održan u Banja Luci s početkom u 1 sati, dok će na platou ispred Palate Republike u 19 sati biti upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.
Vijesti / Flash | 09. 01. 2022. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti Republike Srpske danas obilježavaju 30 godina od osnivanje Republike Srpske iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku kojom je ovaj datum i vjerski karakter obilježavanja godišnjice neustavan.

Program obilježavanja

Svečani defile bit će održan u Banja Luci s početkom u 1 sati, dok će na platou ispred Palate Republike u 19 sati biti upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

Prema programu obilježavanja, veliki koncert povodom 30 godina postojanja Republike Srpske bit će održan u Istočnom Sarajevu u nedjelju, 9. siječnja s početkom u 19.30 sati.

Dana Republike Srpske biće obilježen u Brčko distriktu u ponedjeljak, 10. siječnja.

Tim povodom u 11.30 sati bit će poleženi vijenci na Spomenik srpskim braniteljima Brčkog, dok će svečana akademija biti održana u 12.15 sati.

Galerija Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske obilježava Dan Republike izložbom "Vječiti Dučić", u suradnji s Muzejom Hercegovine i Narodnom bibliotekom iz Trebinja, čime je započela i svoje izlagačke aktivnosti za 2022. godinu.

Ova izložba je otvorena 20. prosinca 2021. godine.

Pregled odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Čitav postupak, za koji u Republici Srpskoj prevladava mišljenje da je političke prirode, pokrenut je u siječnju 2013. godine zahtjevom tadašnjeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Prvo je Ustavni sud BiH 2015. godine proglasio neustavan dio Zakona o praznicima u kojem se 9. januar obilježava kao Dan RS, te osporio vjerski karakter obilježavanja.

“Stoga, Ustavni sud smatra da izbor 9. sijećanj kao datum obilježavanja praznika Dan Republike nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštivanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva.”

Ovoj odluci prethodila je Deklaracija kojom je Narodna skupština zaključila da je osporavanje odredbi Zakona o praznicima „isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta RS i dejtonskog ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine”.

Narodna skupština raspisala je i održala referendum kojim su građani 9. sijećnja masovno prihvatili kao datum obilježavanja praznika i na toj osnovi je donesen posebni Zakon.

Ustavni sud, nedugo za tim, poništio je rezultate referendum. Proveden je, naveli su, na osnovu Odluke za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u suglasnosti s Ustavom. Devet delegata iz Vijeća naroda RS potom podnosi zahtjev za ocjenu ustavnosti novog zakona. Ustavni sud BiH ožujka 2019. potvrđuje neustavnost dijela zakona koji se poziva na potvrđenu volju građana. Sud navodi da odlukom ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika niti pravo Narodne Skupštine da raspiše referendum o novom datumu proslave Dan RS.

Kopirati
Drag cursor here to close