Petak

Dodik dao rok Ustavnom sudu, odluke se neće provoditi

Dodik je rekao da je odluka Ustavnog suda BiH i izmjena Pravila o odlaganju sjednice "dio podmuklog plana uništavanja Republike Srpske".
Vijesti / Politika | 20. 06. 2023. u 15:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da Ustavni sud BiH ima rok do petka u podne da ukine odluku kojom je izbrisana odredba u Pravilu o odlaganju sjednica ove najviše pravosudne institucije ako joj ne prisustvuju najmanje troje sudaca.

Posebna sjednica

Dodik je novinarima u Banja Luci rekao da će zakazati posebnu sjednicu Narodne skupštine RS u utorak 27. lipnja, na kojoj će biti donesen Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na prostoru Srpske.

"Mi taj zakon već imamo izrađen i lako ćemo ga donijeti", naveo je Dodik.

Istaknuo je da Republika Srpska zahtjeva da se donese odluka da se neće odlučivati o bilo kom pitanju ili bilo kojoj proceduri sve dok ne bude donesen Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Dodik je rekao da je odluka Ustavnog suda BiH i izmjena Pravila o odlaganju sjednice "dio podmuklog plana uništavanja Republike Srpske".

Istaknuo je da Ustavni sud BiH nema dobre namjere prema Srpskoj i ruši odluke o konstitutivnosti naroda, te dodao: "Ustavni sud se ponaša bahato i antisrpski. Smatramo da je ovo antiustavno i antidaytonsko ponašanje Ustavnog suda BiH".

Izlazak i povratak

Dodik je rekao da će se političkim sredstvima zaštititi prava i da to, kako je naveo, ne znači izlazak iz BiH, već povratak na Daytonski mirovni sporazum.

"Sve činimo s direktnim uvjerenjem, jer sve što se radi je priča da se Republici Srpskoj otme imovina, a bez imovine nema Republike Srpske", naveo je Dodik.

Dogovoreno je, kazao je, da će ukoliko se ova situacija ne raščisti biti odlučni i da je razgovarano o tome da vlada pripremi odluke o isplati plata zaposlenim u institucijama BiH.

Naime, u ponedjeljak je objavljeno da je Ustavni sud BiH  izbrisao odredbu u Pravilu o odlaganju sjednice ako joj ne prisustvuju najmanje troje sudaca koje je izabrao Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i najmanje jedan sudac koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close