Član Predsjedništva

Dodik: Bisera – čudno ime za tako mračnu osobu

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH američkom državnom tajniku Antonyja Blinkena i drugim svjetskim lidere uputila je pismo kojim traži da zaustave intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Izborni zakon.
Vijesti / Politika | 26. 08. 2022. u 17:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Klix / MIlorad Dodik

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH na pitanje N1 kako komentira potez ministrice vanjskih poslova Bisere Turković koja je zatražila od svjetskih lidera da zaustave izbornu reformu u BiH, kratko je odgovorio: “Bisera – čudno ime za tako mračnu osobu”.

Podsjetimo, Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH američkom državnom tajniku Antonyja Blinkena i drugim svjetskim lidere uputila je pismo kojim traži da zaustave intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Izborni zakon. Navela je da se s nametanjem tih izmjena ide na ruku HDZ-u BiH nazivajući ovu stranku ekstremno desnom te upozorila na moguće posljedice ukoliko se te izmjene nametnu navodeći da su one protivne demokratskim vrijednostima te da se vrši pritisak na Schmidta da to i uradi.

U pismu koje je Turković napisala 24. kolovoza navedeno je da je predložena izborna reforma vrlo osporavana te da se njom favorizira ekstremno desna politička stranka bosanskih Hrvata, zatim HDZ ističući da se time ide protiv osnovnih demokratskih vrijednosti slobodnih i poštenih izbora.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda reagirao je na ovo pismo te uputio pismo državama G7 i Vijeća za provedbu mira (PIC) u kojem ih upozorava na, kako ističe, dosad neviđenu zloupotrebu državnih institucija Bosne i Hercegovine.

''S nevjericom čitamo privatne stavove iznesene u dopisu potpisanom na memorandumu Ministarstva vanjskih poslova BiH. Nažalost, evidentno je da je pozicija zloupotrijebljena na najgrublji mogući način i da ova isključivo osobna zapažanja ministrice Turković nedvojbeno korespondiraju sa stavovima krajnje desne bosanskohercegovačke islamske stranke SDA '', naveo je.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić  također je uputio pismo svjetskim liderima navodeći da je ''korištenje Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i državnih resursa kao instrumenta političke stranke kojoj pripada gospođa Turković (SDA) u predizbornoj kampanji je neprofesionalan, neprihvatljiv i nemoralan čin''.

Kopirati
Drag cursor here to close