''Ozbiljan problem''

Dodik: BiH nakon evidencije treba protjerati migrante

''Tražimo da se osigura potpuna sterilizacija od migranata na našim prostorima i da se osigura potpuna sigurnost naših ljudi'', rekao je Dodik.
Vijesti / Politika | 21. 06. 2020. u 20:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je danas da migranti postaju ozbiljan problem te traže od vlade tog bh.entiteta da najkasnije do petka sačini plan aktivnosti i mjera koje su neophodne kako bi se reagiralo na sve veću prisutnost migranata na cestama i naseljnim mjestima u RS-u, u kojoj i dalje ne žele migrante.

''Tražimo da se osigura potpuna sterilizacija od migranata na našim prostorima i da se osigura potpuna sigurnost naših ljudi'', rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

RS, kako je dodao, neće dozvoliti nikakve centre za migrante na svom prostoru, podsjetio je da su nedavno u okolini Laktaša migranti potezali oružje na pripadnike policije.

Dodik kaže da „strah, koji se uvlači u ljude od migranata, mora odmah biti eliminiran.

''Jedina, neophodna i brza mjera je da BiH zajedno s entitetima osigura svu logistiku da se migranti koji se nađu evidentiraju iz koje zemlje dolaze te bez oklijevanja deportiraju. To će donijeti sigurnost među sve ljude u BiH. Neprihvatljivo je da od nekih institucija sa Zapada dolaze sve češći zahtjevi da se problem migranata rasporedi širom BiH. To odbijamo i nećemo u tome sudjelovati'', dodao je on.

Izvršni komitet SNSD-a je obavezao predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da na prvoj sjednici predloži odluku o financiranju lokalnih izbora na prostoru BiH, kako bi se, tvrdi, eliminirali bilo kakvi razlozi o mogućim malverzacijama u vezi sa njihovim održavanjem.

Najavljeno je i da će institucije RS osigurati milijun KM za srpsku zajednicu u Federaciji BiH, u kojoj je, kako tvrde, „na snazi diskriminacija srpskog naroda, "jer ih obilaze u razvojnim projektima čime se pokušava utjecati na novo raseljavanje“.

Kada je u pitanju sporazum HDZ i SDA u vezi s održavanjem izbora u Mostaru, u SNSD-u su nezadovoljni, jer su isključeni srpski predstavnici, kao i zbog činjenice da nije uvažavana nacionalna struktura iz 1991. godine na čemu, kaže, upravo inzistira SDA.

''Smanjen je postotak našeg učešća kao konstitutivnog naroda. Kada se upoznamo s ostalim promjenama Statuta Mostara, mi ćemo se opredjeljivati na koji način ćemo se ponašati prilikom izmjene Izbornog zakona koji treba omogućiti izbore u Mostaru'', dodao je on.

Iz SNSD-a su pozvali građane da se striktno pridržavaju mjera za suzbijanje koronavirusa koji je, kako kaže, i dalje prisutan i moguće je proširenje određenih mjera zaštite.

Dodik je kazao da nije korektno i fer da granice BiH budu otvoreno za državljane Hrvatske, a da Hrvatska zabrani bh. građanima da idu u Hrvatsku ili prolaze kroz nju.

''Naš princip će biti da se napravi neka vrsta reciprociteta i da budu jednako otvorene ili zatvorene za sve'', rekao je Dodik.

Zbog šteta nastalih usljed koronavirusa, najavio je da će biti raspoređeno 30 miliijuna KM za pomoć proračunima lokalnih zajednica u RS-u.

Ponovio je da SNSD neće pristati na izbor novog državnog ministra singurnosti, bez imenovanja i svih drugih kadrova u agencijama i drugim organima na razini BiH za koje su provedene procedure.

Kopirati
Drag cursor here to close