Korak dalje

Dodik: Ako se nametne zakon o imovini, donijet ćemo odluku o statusu RS, spremni smo

Ponovio je da će, ukoliko Schmidt nametne izborni zakon RS donijeti svoj.
Vijesti / Politika | 22. 03. 2024. u 16:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je kako u RS nisu pretjerano euforični zbog odluke o otvaranju pristupnih pregovora BiH sa EU jer ih čeka mnogo posla na tom putu, ali da je bitno da se jučer potvrdila Daytonska BiH i njena struktura - dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Poručio je da iz tog razloga nema potrebe da se mijenja Ustav BiH te ponovo zaprijetio da će reagirati ako Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, nametne zakone.

"Ukoliko donese zakon o imovini mi ćemo donijeti odluku o statusu RS koji će podrazumijevati da branimo naša prava, ne samo ona utvrđena Daytonskim sporazumom već da idemo korak dalje. Ne preporučujem nikome da se igra", rekao je Dodik, a prenosi N1.

Daytonska BiH funkcionira

Ponovio je da će, ukoliko Schmidt nametne izborni zakon RS donijeti svoj.

Govoreći o zelenom svjetlu za otvaranje pregovora BiH s EU, kazao je kako to ne znači posebno pomjeranje na tom planu, osim potrebe da se riješe pitanja koja su bila na dnevnom redu, između ostalih ona koja su ostala iz 14 prioriteta EK.

"Ovo je potvrda da daytonska BiH funkcionira i da je Europsko vijeće, kao jedno od najvećih autoriteta, potvrdilo takvu strukturu i da nema potrebe da se odustaje od takve strukture niti mijenjati Ustav. S nestrpljenjem smo očekivali hoće li se to dogoditi. Ovo je bila potvrda daytonske strukture dva entiteta i tri konstitutivna naroda i tu se neće ništa mijenjati", rekao je Dodik.

Kazao je kako je su usvojenim Zakonom o sprečavanju sukoba interesa na najbolji način etablirali daytonsku BiH jer se odnosi samo na razinu BiH i da se sve odluke moraju donijeti kroz Parlament BiH.

"Nećemo imati više dileme i razjasnili smo jedan od jakih nesporazuma koje smo imali, a to je da neko drugi može da nameće zakon i  odlučuje. Nespojivo je se EU da se nameću bilo kakva rješenja. Ukoliko se netko drzne, a vidim da lažni ima namjeru, on je zaustavio europski put i RS nije više na tom putu", rekao je Dodik.

Kritika Bundestagu

Kritizirao je i Bundestag jer želi zadržati Christiana Schmidta te sankcionirati one koji ga ne podržavaju. Također, naveo je da tome doprinosi veleposlanik BiH koji "provodi jednonacionalnu politiku bošnjačko-muslimansku", te da on ne može biti veleposlanik.

"Pošto su se odlučili da on bude, mislim da će pokusati gorku kašu", istaknuo je.

Poručio je da će naredno raditi na Ustavnom sudu BiH, odnosno odlasku stranih sudaca, ali da će to biti teško jer se vidjelo na sjednici Doma naroda da Bošnjaci, među kojima je bio i predstavnik Trojke, to ne žele.

"Nikada se neće dogoditi ukidanje entitetskog glasanja kako iz Sarajeva najavljuju. Fino je čuti da idete ka tom nekom europskom putu, još mislim da se treba podržati iako nisam siguran šta će biti s tom Europskom unijom. Neka nas puste na miru, spremni smo raditi i da činimo sve da promoviramo osnovne vrijednosti Europe, a to je vladavina prava. Ako lažnom ili nelažnom predstavniku dozvole da nametne zakon, pokazat će se da je Europa lagala. RS ostaje posvećena svojim ciljevima. Nemojte od nas da pravite euforiju. Idemo pokušati uraditi nešto zbog nas ne zbog Europe. I ako želite Schmidta, izvolite ga nemamo ništa protiv, onda ćemo uzeti sebe u najdoslovnijem smislu", poručio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close