Balkanski barometar

Dizanje tenzija za zamagljivanje skandala

Balkanski barometar je godišnje istraživanje mišljenja koje je naručio RCC, a provela agencija GfK u sklopu kojeg se prikupljaju i analiziraju informacije od građana i gospodarstvenika iz regije na različite teme kao što su zaposlenost, trgovina...
Vijesti / Politika | 10. 10. 2017. u 10:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Istraživanje Regionalnog vijeća za suradnju (RCC) Balkanski barometar je pokazalo da 80 posto građana u regiji jugoistočne Europe smatra da su političke stranke korumpirane, ali isto tako smo svjedoci kako građani glasuju kada dođe do izbora'', izjavio je za Fenu u Bruxellesu predsjedavajući Regionalne antikorupcijske inicijative Davor Dubravica.


Kao jedan od sudionika panel-rasprave nakon prezentacije Balkanskog barometra, kaže da je jedan od odgovora možda u populizmu, a na prostorima zapadnog Balkana populizam je nacionalizam, te se podižu tenzije pred izbore da bi se na taj način motivirali birači da glasuju za tu političku opciju bez obzira na sve skandale koji su je tijekom izbornog ciklusa pratili.

Znači, dodao je, kada dođe do izbora, svjedoci smo da se atmosfera podgrijava. Dubravica kaže da njemu to više liči na umjetno stvaranje tenzija nego neke stvarne tenzije.

''A narod to smatra nekim bitnim problemom i tako glasa. To nije odobravanje korupcije, nego građani to u trenutku izbora ne doživljavaju kao najveći problem, možda smatraju bitnijim nacionalne probleme nego pitanje korupcije'', kazao je Dubravica za Fenu.

Balkanski barometar je godišnje istraživanje mišljenja koje je naručio RCC, a provela agencija GfK u sklopu kojeg se prikupljaju i analiziraju informacije od građana i gospodarstvenika iz regije na različite teme kao što su zaposlenost, trgovina, investicije, korupcija, itd. Trećim izdanjem je u toku 2016. godine bilo obuhvaćeno 8.000 građana i 1.600 poduzeća. 

Kopirati
Drag cursor here to close