Dogovor na tragu

Dinamična sjednica HNS-a: 'Kod nas je uvijek problem tih sitnih detalja'

''Dinamična sjednica. Na tragu je dogovor da glavno Vijeće dinamizira neke teme na Predsjedništvu. Jedna od njih bila je Izborni zakon pa smo o tome pričali'', rekao je Čović.
Vijesti / Politika | 13. 11. 2023. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivnosti vezane uz izmjene Izbornog zakona BiH te informacija o zakonodavnim aktivnostima vezanim za reformu pravosuđa bile su tema sedme sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH koja je u ponedjeljak 13. studenog održana u Mostaru.

"Dinamična sjednica. Na tragu je dogovor da glavno Vijeće dinamizira neke teme na Predsjedništvu. Jedna od njih bila je Izborni zakon pa smo o tome pričali, sada pričamo o pravnoj državi, reformi pravosuđa u BiH. I jedno i drugo se manje-više veže za naš europski put i 14 uvjeta. Mada, kada je pravosuđe u pitanju ima puno širi aspekt i još razgovaramo oko toga’’, rekao je Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Više pravaca

Naveo je kako su upoznali kolege u kojoj su fazi oko izmjene Izbornog zakona i dogovorili i vremensku dinamiku što bi značilo od idućeg tjedna kreću intenzivno razgovore na najvišim političkim razinama stranaka HNS-a.

"Obzirom da je to jedan od 14 uvjeta za naš kandidatski status, odnosno njegovo uključenje u proces pregovora. Uvjeren sam da ćemo dinamizirati to u idućih 15-20 dana do kraja. Ima više pravaca u kojim želimo djelovati, ali procijenili smo sve da Ustav ne možemo dirati pa da u sklopu sadašnjeg ustavnog okvira i Predsjedništvo i Domove naroda, a i sve druge teme koje smo otvarali oko integriteta izbornog procesa, rekao je Čović.

Foto: Bljesak.info / Sjednica Hrvatskog Narodnog Sabora BiH

Naveo je kako je bilo govora i o reformi pravosudnih institucija, te o svim zakonima koji su već bili u proceduri, a ticali su se između ostalog i europskog puta.

''Znači, Zakon o sudu BiH, pranje novca, sprječavanje sukoba interesa i da ne nabrajam sad čitav jedan paket zakona, a prije toga VSTV završio. Ministri i predsjedavajuće Vijeća ministara smo informirali u kojoj smo danas fazi i što bi to trebalo uraditi u nekom kratkom vremenu ispred nas, a to kratko vrijeme je narednih 15-20 dana prije ovih konačnih odluka koje će biti svakako u Bruxellesu početkom 12. mjeseca i razgovora sa povjerenikom za proširenje'', naveo je predsjednik HNS-a BiH.

Na upit ima li HNS BiH prijedlog za kolege i legitimno predstavljanje, Čović je istaknuo kako prijedloga ima te da su u Domu naroda prije malo više od godinu dana usvojili jedan prijedlog izmjene Izbornog zakona koji nije prošao u Zastupničkom domu.

Zloupotrebljavanje glasa

''Sada ćemo ga morati malo korigirati jer jedan dio onoga što smo mi predlagali na neki način napravio visoki predstavnik na sam dan izbora kada je mijenjao Izborni zakon, a taj element ne možemo dirati dok ne usvojimo u istom tekstu koji je ponudio visoki predstavnik pa onda tek mijenjati. Tako da ćemo se držati legitimnog predstavljanja. To je za mene osnova izmjene Izbornog zakona i to je osnova na kojoj može počivati čitav izborni proces u BiH. Da bi ga smatrali i legitimnim, ali da s druge strane ne možemo ovo što danas imamo govoriti o integritetu Izbornog procesa. Često kažemo da je netko zloupotrijebio nečiji glas itd., ako je nešto zloupotrebljeno to je hrvatski član Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka kada se bira, ali evo predstavlja se hrvatskim članom Predsjedništva. Tako da, i to je integritet izbornog procesa uz to legitimno predstavljanje'', istaknuo je.

Naveo je kako je današnja sjednica bila samo 'priprema'da znaju s koje razine kreću aktivnosti te da će za jedno 15 dana imati široki raspon.

''Kad prve kontakte napravimo s predstavnicima i iz Federacije i predstavnika iz RS, onda ćemo se vratiti pa dogovarati neku taktiku. Neću reći strategiju, to bi bila teška riječ. Kako se u narednih 15-20 dana približiti konačnim rješenjima da možemo kazati da je taj problem iza nas'', dodao je.

Sitni detalji

Na upit o preporukama EU za BIH, što je do sada dogovoreno i što je najmanje za zadovoljavanje zelenog svjetla, Čović je naveo kako su to tri ili četiri zakona koja su manje više dogovorena, u kojima ima detalja.

''Uvijek je kod nas problem tih sitnih detalja. Rekao sam Zakon o sudovima BiH, pranju novca, sukobu interesa i Izborni zakon. Ja se nadam da s Izbornim zakonom uz ova tri-četiri zakona koja su već'', ističe.

Foto: Bljesak.info / Sjednica Hrvatskog Narodnog Sabora BiH

Navodi kako je bio siguran da će ih završiti u Parlamentarnoj procedori prije dolaska predsjedavajuće Europske komisije, Ursule Von der Leyen.

''Nismo uspjeli, ali ako se politička situacija dovede u onaj odnos koji smo napravili u jednom trenutku kada smo počeli raditi, pa svako dva-tri mjeseca imamo jednu krizu, ali opet se izvučemo. Što znači da ova parlamentarna većina usuglasi ove stavove koji su ja mislim već uveliko zadnja dva ili tri mjeseca na stolu. Nema nijednog razloga da mi do odlaska u Bruxelles, a ići će se nekada u prvom tjednu prosinca na poziv upravo Olivéra Várhelyia kao povjerenika za proširenje, opet tamo kroz razgovore. Prije toga bilo bi genijalno u Parlamentarnoj skupštini završiti. Kamo sreće da to bude Izborni zakon. Rokovi su istekli, ako se sjećate to je onih šest mjeseci kada smo krenuli s ovom pozicijom u izvršnu vlast. Ako se sjećate i onog jednog bruxelleskog dogovora da ćemo o tome pričati kada uspostavimo vlast. Evo vlast je uspostavljena. Šest mjeseci je prošlo i ja osobno sam uvjeren da će dovoljno mudrosti kod svih kolega da završimo priču oko Izbornog zakona bar u elemntima gdje govorimo o tehničkim preinakama, a to je ono integritet izbornog procesa, ali svakako i legitimnog predstavljanja'', zaključio je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close