Spasite rijeke

DiCaprio pisao Vladi FBiH i parlamentarcima zbog gradnje malih hidroelektrana

''Globalna zaštitarska zajednica poziva Dom naroda FBiH na čelu s Tomislavom Martinovićem da odmah krene u akciju, predstavi nacrt zakona izaslanicima i očuva dragocjene bosanske rijeke", poručio im je DiCaprio.
Vijesti / Politika | 17. 06. 2021. u 07:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pinterest / Leonardo DiCaprio

"Zeleni Nobel" je ove godine otišao u ruke Hrabrih žena Kruščice, a čestitao im je i glumac Leonardo DiCaprio koji je ranije već jednom pisao o borbi za spas rijeka u Bosni i Hercegovini, no sada se obratio i Vladi Federacije BiH i federalnim parlamentarcima.

"Čestitam hrabrim ženama Kruščice i gospođi Bilal iz Bosne i Hercegovine na osvajanju prestižne nagrade za zaštitu okoliša i neumornu borbu za spas njihove rijeke od malih hidroelektrana dok se suočava s oružanim policijskim napadom, zastrašivanjem i prijetnjama", rekao je glumac.

Kazao je kako ova pobjeda "Žena" dolazi uslijed globalne aktivističke kampanje za zabranu gradnje novih malih hidroelektrana u BiH, ali da to nije dovoljno da bi 240 rijeka bilo spašeno od betonskih cijevi.

Zbog toga je poručio parlamentarcima da se aktiviraju i donesu zakone koji su potrebni kako bi se zaštitile rijeke.

"Sada je ključno da Parlament Federacije usvoji Zakon o električnoj energiji koji je na čekanju i da trajno zabrani izgradnju stotina planiranih malih hidroenergetskih projekata i revidira sve aktivne dozvole, od kojih su mnoge izdate nezakonito.

Globalna zaštitarska zajednica poziva Dom naroda FBiH na čelu s Tomislavom Martinovićem da odmah krene u akciju, predstavi nacrt zakona izaslanicima i očuva dragocjene bosanske rijeke", poručio im je DiCaprio, prenosi Klix.

Podsjetimo, prošle godine u listopadu se povodom zabrane gradnje malih hidroelektrana u BiH također oglasio ovaj glumac kada je javno podržao proteste koji su održavani širem države.

Kopirati
Drag cursor here to close