Pred međunarodnim dužnosnicima

DF pozvao Čovića da zajedno utvrde postoji li legitimno predstavljanje naroda

''Nešto što ne postoji ne može biti osnova za djelomične izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH'', naveli su.
Vijesti / Politika | 18. 09. 2021. u 20:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Demokratske fronte oglasili su se povodom tvrdnje predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da će, kako je danas kazao, "do kraja godine osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda”.

"Pozivamo HDZ i Dragana Čovića, da pred međunarodnim dužnosnicima, na koje se često poziva, za istim stolom, zajedno prođemo kroz sve presude Europskog suda za ljudska prava, te da utvrdimo postoji li u tim presudama uopće bilo kakvo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda", navode iz DF-a.

Kažu da su u Demokratskoj fronti "u više navrata čitali sve presude Europskog suda za ljudska prava" i nisu naišli na to da presude spominju legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda.

"Upravo zato smatramo da nešto što ne postoji ne može biti osnova za djelomične izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH. Ono na što smo naišli, i to u više presuda Europskog suda za ljudska prava jeste preporuka da se odbaci princip konstitutivnosti naroda, a na tim presudama bazira se i Mišljenje Europske komisije", poručuju iz DF-a.

U DF-u smatraju da HDZ i Dragan Čović ne bi trebali propustiti priliku da pred međunarodnim dužnosnicima i predstavnicima svih parlamentarnih stranka, dokažu postojanje tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Uvjereni su da će HDZ i Dragan Čović poslušati savjet visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je poručio "da je za rješavanje svih problema potrebno da političari ostanu za istim stolom, čak i kada je teško".

"Ukoliko HDZ i Dragan Čović uvaže ove riječi visokog predstavnika, bit će to dobra prilika da uz prisustvo predstavnika parlamentarnih stranaka i predstavnika međunarodne zajednice, konačno, a i zbog šire javnosti, interesa svih građana i naroda, svi zajedno utvrdimo tko govori istinu, a tko pokušava obmanuti javnost. Neka HDZ i Dragan Čović pokažu više hrabrosti u suočavanju s istinom", zaključili su iz Demokratske fronte.

Kopirati
Drag cursor here to close