Reakcije

DF o okupaciji BiH

Narodni evropski savez objavio je pa kako je ''visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu suspendirao Ustav Federacije BiH kako bi ispunio želje Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) i uveo Trojku u vlast...
Vijesti / Politika | 27. 04. 2023. u 21:32 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Demokratska fronta u potpunosti odbacuje i najoštrije osuđuje novo nametanje izmjena Ustava Federacije BiH od strane posljednjeg visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta'', priopćeno je iz te stranke.

Optužbe susjedstvu

Tvrde kako je potpuno jasno da se radi o ''brutalnom napadu na ustavni poredak od strane stranca u našoj državi na poziciji visokog predstavnika, a s ciljem nametanja izbornih pravila u interesu HDZ-a BiH, te s ciljem formiranja vlasti okupacionog karaktera koju bi pored HDZ-a činile stranke okupljene oko Čovića, u prvom redu SDP, NiP i NS''.

''Demokratska fronta smatra da svako onaj tko prihvati formirati vlast po ovim nametnutim, antiustavnim i nedemokratskim pravilima vrši direktan 'zločin' protiv države i građana. Prihvatiti obnašanje vlasti na okupacionoj osnovi, protivno je volji građana, a u interesu stranog faktora i političkih centara iz susjedstva'', stav je DF-a.

To znači, kako navode iz te stranke, ništa drugo do ''historijsko poniženje građana, u prvom redu građana Bošnjaka, ali i svih onih građana nebošnjačke nacionalnosti Hrvata, Srba i Ostalih, te građana kao takvih, koji se ne uklapaju u betonirani etnički koncept''.

NES o oktroiranoj vladi

Narodni evropski savez objavio je pa kako je ''visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu suspendirao Ustav Federacije BiH kako bi ispunio želje Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) i uveo Trojku u vlast'', te da ''Narodni evropski savez (NES) ne želi biti dio oktroirane vlade''.

''Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine, principijelno kako smo to najavili još prije nekoliko mjeseci, ne želi biti dio nametnute Vlade Federacije BiH. Zastupnici NES-a neće podržati predloženi sastav oktroirane Vlade Federacije BiH, koji će se vjerojatno već sutra (petak, op.a.) naći u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na osnovu današnjeg nametanja visokog predstavnika za BiH. Nažalost, visoki predstavnik je danas praktično suspendirao Ustav Federacije kako bi ispoštovao želje HDZ-a koji je sebi birao partnere i uveo Trojku u oktroiranu Vladu. Također, osnovni, a čini se i jedini smisao izmjena Ustava Federacije FBiH, koje je nametnuo, a koje bi trebale stupiti na snagu za godinu, očigledno je da se HDZ-u garantira da bude u vlasti nakon svih narednih izbora'', kaže se u priopćenju NES-a.

Optužbe na račun Trojke

Kad je riječ o predloženom sastavu nove Vlade FBiH, ova stranka smatra da su očigledno pogaženi svi principi koje je u javnost iznosila prije svega Trojka, istovremeno druge optužujući za tobožnju trgovinu.

''Drago nam je da su građani konačno dobili potvrdu tko su to trgovci foteljama te potvrdu da se Trojka vodila isključivo željom da uđe u vlast, a da su im interesu građana i države Bosne i Hercegovine u drugom planu. Za razliku od Trojke, mi nikada nećemo biti servilni prema Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, držat ćemo se svojih principa do kraja i boriti se za državu Bosnu i Hercegovinu ako do toga dođe i iz opozicije. Nama je država važnija od svega, posebno od fotelja'', priopćio je Narodni evropski savez.

Onemogućene blokade

Stranka Narod i Pravda priopćila je kako ''snažno podržava trajno otklanjanje blokade procesa u kojoj je skoro punih pet godina Federacija Bosne i Hercegovine''.

Odlukom su onemogućene dalje blokade pri formiranju Vlade FBiH, čime će biti okončana situacija u kojoj su sami građani Federacije BiH bili taoci neodgovornih politika što su nastojale zadržati vlast po svaku cijenu, navodi također ova stranka.

''Nametnuta rješenja vidimo kao dugoročan i održiv alat ne samo za sadašnju blokadu. Radi se o trajnim rješenjima kojima se važnost Doma naroda Parlamenta FBiH degradira u korist Zastupničkog doma, odnosno građanski princip znatno ojačava u odnosu na etnički. Odluka poštuje principe parlamentarne demokratije u kojoj konačnu odluku donosi većina u Zastupničkom domu. Posebno ističemo uvođenje demokratskog principa prijevremenih izbora i automatskog raspuštanja Parlamenta FBiH i kantonalnih skupština ukoliko vlast ne bude formirana u propisanim rokovima, što trajno onemogućava višegodišnje blokade'', navodi Narod i Pravda.

Skrivanje iza naroda

Iz te stranke odbacuju "sve spinove i podvale SDA i njenih koalicijskih partnera, kojima su zasipali javnost u proteklim tjednima".

''Kriminalna struktura uvijek će se pokušati sakriti iza naroda i lažne zaštite nacionalnih interesa. Ne zaboravimo da se radi o ljudima koji su, kako je sudski dokazano, nabavljali respiratore koji nisu adekvatni i na njih prikopčavali naše najmilije. Kada se to otkrilo i procesuiralo, pokušali su to predstaviti kao navodni udar na Bošnjake, na cijeli narod, na državu... Ljudi koji su spremni na tako nešto spremni su na sve i smijeniti takvu vlast predstavlja svakako izazov'', navedeno je u priopćenju Naroda i Pravde.

Odluka

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt donio je obvezujuću odluku kojom je proglasio zakonitim imenovanje vlade Federacije BiH bez obzira na činjenicu da tu odluku nije potpisao dopredsjednik tog entiteta iz reda Bošnjaka Refik Lendo.

Nakon Schmidtove izjave novinarima na kojoj nije govorio o potankostima, na mrežnim stranicama Ureda visokog predstavnika (OHR) objavljena je odluka na engleskom jeziku u kojoj stoji kako to znači da je suglasnost na imenovanje vlade koju su dali predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara iz HDZ-a i dopredsjednik iz reda Srba Igor Stojanović dostatna i zakonita,

Stoga više nema zapreka da o potvrdi imenovanja vlade odlučuje Zastupnički dom entitetskog parlamenta.

Schmidt je svojom odlukom obvezao predsjedateljicu Zastupničkog doma Marinu Marinković Lepić da najkasnije 28. travnja, odnosno u petak zakaže sjednicu tog tijela kako bi se odlučivalo o novoj vladi za što je potrebna većina koju čini 50 od 98 zastupnika.

Visoki je predstavnik također je pozvao Zastupnički dom da što prije pokrene proces izmjena Ustava Federacije BiH kojim bi se trajno riješilo potanje blokade uspostave vlade s obzirom na to da je odluka što ju je donio u četvrtak jednokratna.

Kopirati
Drag cursor here to close