Odluka

Schmidt pojasnio odluku kojom deblokira imenovanje Vlade Federacije BiH

Prema riječima visokog predstavnika, odlukom on želi omogućiti Predstavničkom domu Federalnog parlamenta da ispuni ustavnu dužnost i glasa o imenovanju Vlade.
Vijesti / Politika | 27. 04. 2023. u 18:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio je odluku, kojom će, kako je priopćio, deblokirati imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Rekao je da će odluka stupiti na snagu večeras po objavi na službenoj stranici OHR-a i da je princip kojim se rukovodio poštivanje svakog konstitutivnog naroda i onoga što je najbolje za ovu zemlju i sve njene građane.

Prema riječima visokog predstavnika, odlukom on želi omogućiti Predstavničkom domu Federalnog parlamenta da ispuni ustavnu dužnost i glasa o imenovanju Vlade. Odluka stoga sadrži i dio o pozivu Predstavničkom domu da krene u taj proces, što je zadaća za izabrane zvaničnike, rekao je.

Poštivanje volje birača

Visoki predstavnik ističe da ne smije biti ignorirano poštivanje volje birača, izražene na prošlogodišnjim listopadnim izborima, bez obzira na to radi li se o vladajućim ili opozicijskim strankama. Odluku je donio jer aktualni Ustav FBiH ne nudi odgovor šta činiti „ako se nađemo u ovoj situaciji“.

"Pozivam sve stranke da pronađu trajno rješenje za ubuduće", rekao je Schmidt te nastavio "Pozivam Parlament da podrži proces izmjene Ustava, koji je u toku, kako bi se ubuduće spriječio zastoj."

On ističe da je odlukom uveo i zaštitni mehanizam koji će stupiti na snagu samo ako Parlament ne izglasa izmjene Ustava u narednih godinu dana.        

Odluka sadrži mehanizam transparentnog procesa predlaganja premijera i diskriminacije grupe Ostalih, rekao je između ostalog Schmidt dodajući da treba pozvati i predstavnike građanskog civilnog sektora da dostavljaju njihove prijedloge.

"Odgovorni političari treba da ostave po strani svoje interese i njima pretpostave interese Federacije Bosne i Hercegovine", Shmidtova je poruka.

Obrazloženje

Obrazlažući zašto je donio najnoviju odluku, on podsjeća da je prije tri tjedna uputio posljednji poziv svim političarima insistirajući na skorom formiranju postizbornog saziva Vlade, ali da se u međuvremenu ništa bitno nije promijenilo, jedino je dobio kopiju prijedloga predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare, ali ne s potpisima oba potpredsjednika FBiH. Taj prijedlog je bio u skladu s Ustavom Federacije BiH u pogledu predloženog etničkog sastava članova Vlade - osam bošnjačkih, pet hrvatskih i tri srpska ministra, primijetio je Schmidt.

Nikakvog zvaničnog niti nezvaničnog prijedloga od tada nije bilo niti stvarnog napretka u prevazilaženju zastoja u formiranju nove vlade.

Schmidt cijeni da je tu riječ o političkom zastoju, a ne sukobu konstitutivnih naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close