Ma hajte, molim vas

DF ne mrzi ali prezire i šalje Komšića opet u Predsjedništvo

Demokratska fronta Tuzlanskog kantona pozvala je Hrvate da napuste HDZ BiH i da prijeđu u stranku Željka Komšića.
Vijesti / Politika | 09. 06. 2021. u 11:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Demokratska fronta je dala člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda (i opet će!)'', navodi se u priopćenju za javnost Kantonalnog odbora Demokratske fronte Tuzlanskog kantona povodom priopćenja tamošnjeg odbora HDZ-a BiH za koje DF tvrdi da ga se optužuje za mržnju prema hrvatskom narodu.

''Demokratska fronta je multietnička politička partija, koja okuplja sve demokratski orijentirane građanke i građane Bosne i Hercegovine, čiji osnivač i predsjednik gospodin Željko Komšić i sam pripada hrvatskom narodu; Demokratska fronta je dala delegata iz reda hrvatskog naroda sa područja TK-a u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH'', navodi s eu priopćenju u kojem se poručuje da će Komšić ponovno biti u Predsjedništvu BiH.

''Demokratska fronta se bori za sve građane BiH, a posebno za one iz reda sva tri konstitutivna naroda i ostalih koji bi predstavljali kolateralnu štetu u slučaju da se implementira rasistički koncept HDZ-a o tzv. legitimnom predstavljanju što nećemo dozvoliti!. U tom smislu, između ostalog, Demokratska fronta se posebno zalaže da građani BiH hrvatske etničke pripadnosti sa područja TK budu ravnopravni u odnosu na sve druge građane, pa i one Hrvate koji žive unutar zamišljenih granica zločinačke tvorevine Herceg-Bosne'', navedeno je u priopćenju.

S druge strane, HDZ BiH Tuzla priopćio je kako Socijaldemokrati (SD) i njihov partner DF pokušavaju diskreditirati ministra zdravstva u Vladi TK Božu Jurića dokaz su nastavka politike koju su zastupali kao bivša vladajuća koalicija.

''Koalicija u kojoj su bili SD i DF ostat će obilježena u političkoj povijesti Tuzlanskog kantona kao oni koji su prekršili Ustav i Zakon i formirali neustavnu Vladu u kojoj nije bilo predstavnika hrvatskog naroda. I danas se kroz neutemeljene napade na dr. Jurića vidi ta nit netrpeljivosti koju izražavaju prema jednom od konstitutivnih naroda. Pokušavaju to maskirati nekakvom pričom o neprincipijelnim koalicijama istovremeno zaboravljajući što su pričali u kampanji 2018. godine i njihovog obećanja da nikada neće sa SDA, HDZ BiH, SNSD, SDS. Čim su dobili priliku pokazali su svoje pravo lice'', istaknuo je Danijel Nikolić, predsjednik ŽO HDZ BiH Soli.

DF poručuje kako ''ne mrze nikoga''.

''Preziremo sve one koji podržavaju tradiciju i politiku presuđenog udruženog zločinačkog pothvata. I to se neće promijeniti! Pozivamo članstvo HDZ-a s područja Tuzlanskog kantona da odbaci politiku podjela i rasizma, da napusti stranku koja zastupa politički projekt koji za cilj ima upravo eliminaciju Hrvata koji ne žive na zamišljenim prostorima zločinačke tvorevine tzv. Herceg-Bosne i koji ne prihvaćaju koncept – jedan narod, jedna stranka, jedan vođa, te  da se priključe Demokratskoj fronti u našoj borbi za jednakopravnost svih Hrvata i svih drugih građana Bosne i Hercegovine. Borbu je stvorila priroda, mržnju je pronašao čovjek!'', naveo je tuzlanski DF u pismu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close