Kupovanje vremena

Koalicija za zaštitu rijeka: HDZ, DF i SDP prokockali priliku da zaštite rijeke radi šačice privatnika

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zastupnici tri stranke nisu podržati hitnu izmjenu Zakona kojima bi se obustavilo izdavanje energetskih dozvola i omogućilo žurno i djelotvorno provođenje Zaključka o potpunoj zabrani izgradnje mini HE
Gospodarstvo / Ekologija | 28. 04. 2021. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji, kojim bi se konačno i djelotvorno zabranila izgradnja malih hidroelektrana (MHE) u Federaciji Bosni i Hercegovini, vraćen je u redovnu proceduru - koja može trajati godinama.

Koalicija za zaštitu rijeka BiH piše u priopćenju kako su taj zakon blokirali federalni zastupnici iz redova HDZ-a, SDP-a i DF-a koji su ovim de facto oživjeli planove nastavka uništavanja naših rijeka koji su osujećeni požrtvovnom borbom Čuvara rijeka svih ovih godina.

Kupovanje vremena šačici tajkuna

''Na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zastupnici ove tri stranke odbili su podržati hitnu izmjenu Zakona kojima bi se obustavilo izdavanje energetskih
dozvola i omogućilo žurno i djelotvorno provođenje Zaključka o potpunoj zabrani izgradnje MHE u FBiH koje je upravo Zastupnički dom usvojio u lipnju prošle godine. Glasovima svojih zastupnika protiv hitnog usvajanja, SDP, DF i HDZ su tajkunima kupili dragocjeno vrijeme - što je bio i glavni cilj'', pišu iz Koalicije za zaštitu rijeka.

Smatraju da nemušta obrazloženja zastupnika i priopćenje SDP-a predstavljaju svjesnu obmanu javnosti.

''Što se nas tiče - gradnje malih hidroelektrana više nema. SDP, DF i HDZ imali su povijesnu priliku da zaštite rijeke i prokockali su je zarad interesa šačice privatnika. Kao
Čuvari rijeka, smatrat ćemo da svaki naredni bager koji krene na nekog od nas nosi potpis i ovih stranaka. Zastupnici ovih stranaka su slobodni da to objasne svojim graditeljima'', poručuju iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Kupovina vremena

Zastupnici HDZ-a, SDP-a i DF-a su poklonili vrijeme tajkunima da prikupe dozvole za betoniranje još naših rijeka - protiv volje lokalnih zajednica i usprkos pogubnim
posljedicama po cijelo naše društvo i okoliš, smatraju.

Zastupnici ovih stranaka nisu ponudili valjana objašnjenja zaokreta u svojim stavovima, osim, kako kažu, pozivanja na irelevantne tehničke detalje i potrebu da se dopune ponovo ‘’detaljno analiziraju’ i da će ’zakon zbog hitnog postupka usvajanja biti oboren na Ustavnom sudu FBiH”.

''Dopune u ovoj formi zapravo su već najavljene jasnim i jezgrovitim Zaključkom o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na teritoriji FBiH (lipanj 2021. godine) - Zaključak je gotovo jednoglasno usvojen.  Hitno usvajanje zakona ne pada na Ustavnom sudu ni po kakvom automatizmu. Hitno usvajanje je neoborivo "ako bi donošenje zakona u redovnom postupku moglo izazvati štetne posljedice za Federaciju" (Poslovnik Predstavničkog doma FBiH). U ovom slučaju svaki dan odlaganja može značiti nepopravljivo uništenje nekoliko stotina metara naših riječnih tokova'', navode iz Koalicije za zaštitu rijeka.

Dodaju da je redovna procedura sve, osim redovna, u Parlamentu - (trebalo je preko OSAM GODINA da u Parlamentu FBiH bude usvojen novi Zakon o zaštiti okoliša).

Analize i parlamentarna procedura mogu trajati godinama. Za to vrijeme tajkuni mogu realizirati sve svoje planove koji će stotine kilometara naših rijeka zatvoriti u betonske cijevi, ugroziti opstanak lokalnih zajednica i voditi potpunom uništenju njihovog okoliša.

Kopirati
Drag cursor here to close