Policijska stanica

Srbi u Drvaru ljuti zbog zastave HBŽ: Ovo je provokacija

"Nedavno formiranje Vlade u Livanjskom kantonu napravljeno je s ljudima koji nose hipoteku ustaške politike", tvrdi Radanović.
Vijesti / Politika | 04. 02. 2021. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Izvješena zastava

Zastava Hercegbosanske županije na Policijskoj stanici u Drvaru izazvala je brojne reakcije. 

Predsjednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović postavljanje zastave nakon 15 godina nazvao je čistom provokacijom, ''95 posto stanovništva u Drvaru čine Srbi i oni tu zastavu smatraju neprijateljskom''.

''Pod tom zastavom su od 1941. do 1945. godine počinjeni zločini nad Srbima u Drvaru, Grahovu, Glamoču i Livnu", rekao je Radanović.

Naveo je kako je dva puta utvrđeno da je zastava Hercegbosanske županije, kao i grb, te je u obrazloženju presude Ustavnog suda Federacije BiH navedeno da takva zastava izražava nacionalna osjećanja samo jednog naroda, u ovom slučaju hrvatskog.

Gdje su ministri?

Prema njegovim riječima, u presudi je navedeno da, ako HBŽ usvoji tu izmjenu o promjeni simbola, moraju biti zastupljeni i simboli srpskog i bošnjačkog naroda.

Podsjetio je kako je presudom Ustavnog suda FBiH ukinuto i korištenje naziva "županija".

Radanović je pozvao aktualne predstavnike srpskog naroda koji su zastupljeni u organima HBŽ-a da odgovore otkud neustavna zastava u Drvaru nakon 15 godina.

"Tko su tri novoizabrana srpska ministra u Vladi Livanjskog kantona u čijem mandatu je postavljena neustavna zastava na zgradi Policijske stanice u Drvaru, gdje su Srbi većinski policajci?", pita Radanović.

Naveo je kako se u pitanje dovodi i jesu li u novoj Vladi HBŽ legalni i legitimni predstavnici srpskog naroda.

"Nedavno formiranje Vlade u Livanjskom kantonu napravljeno je s ljudima koji nose hipoteku ustaške politike", tvrdi Radanović.

Zastupnik iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta rekao je da postavljanje neustavne zastave na zgradu Policijske uprave vrijeđa sve Srbe u Drvaru.

''Prvi potez nove Vlade u Hercegbosanskoj županiji je postavljanje neustavne zastave Hercegbosanske županije na zgradu Policijske uprave u Drvaru'', rekao je Broćeta.

On je naveo da nova Vlada HBŽ ne poštuje ni Ustav niti zakon, te dodao da, čak, novim i sramnim potezima vrijeđa Srbe u Drvaru.

''Pozivam predstavnike Srba koji sudjeluju u skupštinskoj većini na razini županije da pokrenu inicijativu u vezi sa korištenjem neustavnih obilježja'', naveo je Broćeta.

On je istaknuo da postavljanje neustavne zastave vrijeđa sve Srbe u Drvaru, a posebno one koji su zaposleni u policiji.

Javila se i DF

I Demokratska fronta uputila je ''najoštriji prosvjed vlastima Livanjskog kantona zbog, nakon petnaest godina, ponovnog isticanja zastave sa šahovnicom, ovaj put na zgradi policijske stanice Drvar''.

Uz sve probleme s kojima se sreću građani Drvara, ističu, počev od nikakve zdravstvene zaštite od pandemije pa do svakodnevne borbe za preživljavanje, zaboravljeni i napušteni, oslonjeni na vlastite snage – ''sad im je serviran 'povratak u prošlost' koja je za srpski narod na ovim područjima bila tragična, a zlodjela nad njima su izvođena pod ovom zastavom''.

''Kakva se poruka ovim činom šalje, a znamo kome?'', pitaju.

Iz DF traže reakciju nadležnih organa i skidanje zastave.

''Molimo sve 'dušebrižnike' da ih ostave na miru, a svima dobronamjernim upućujemo poziv za pomoć ovom kraju i onim još preostalim njegovim građanima da žive život dostojan čovjeka'', istaknuto je. 

Kopirati
Drag cursor here to close