Ulazak u zgradu

Detektori zbunili zastupnike

''Jedino je problem što, pošto sam non-stop tu te ulazim i izlazim, deset puta dnevno prolazim kroz rendgen", naveo je Magazinović.
Vijesti / Politika | 23. 04. 2021. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Wikipedia / Zgrada Parlamentarne skupštine BiH

Metal-detektori, koji se od prošlog mjeseca nalaze na ulazima u zgradu Parlamentarne skuštine (PS) BiH, unijeli su zrno sumnje među zastupnike, koji se, između ostalog, pitaju čemu ovaj potez i je li on uvjetovan bilo kakvim procjenama o povećanju sigurnosnog rizika za zaposlene u zgradi PS BiH.

U zastupničkom pitanju Damir Arnaut, zastupnik u Zastupničkom domu, ističe da, od kako su ti detektori i RTG uređaji postavljeni na ulaze, pripadnici osiguranja zahtijevaju od izaslanika i zastupnika da kroz njih prolaze, odnosno da se podvrgavaju pregledu njihove osobne stvari.

Pita se Arnaut, ukoliko je svemu prethodila procjena o povećanju sigurnosnog rizika, tko ju je radio. Arnaut, koji u četvrtak nije odgovarao na brojne pozive, između ostalog je pitao i koja je svrha prolaska kroz metal-detektor ukoliko se i nakon zvuka osobe ne podvrgavaju detaljnijem pregledu.

Da ovi uređaji unose zrno sumnje, slaže se i Dušanka Majkić, druga zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za obranu i sigurnost BiH, koja ističe da ih je odmah primijetila na VIP ulazu zgrade parlamenta BiH.

"Ja sam to odmah primijetila i pitala ih šta se to događa, jer oni su preseljeni s ulaza za državne službenike na VIP ulaz. Potpuno je neuobičajeno da se takav sustav postavlja na VIP ulaz. Rečeno mi je da je odluku donijela nenadležna institucija, a to je SIPA, koja ima obavezu da čuva parlament odnosno vodi računa o ulasku u zgradu, ali ne i da donosi odluke koje se odnose na bilo šta što je u vezi s parlamentarnom imovinom", kaže Majkićeva za "Nezavisne novine".

Kako je potvrdila, zatraženo je da se uređaji sklone s tog mjesta, a zauzvrat je stiglo opravdanje da su oni tu zbog stranih diplomata, koji sa sobom vode pratnju koja je često naoružana, tako da tu odlažu pištolje.

I zastupnik u parlamentu BiH Saša Magazinović kaže da je primijetio ove uređaje na ulazima u zgradu parlamenta, ali ne zna da li su tome prethodile neke sigurnosne provjere.

"Ne znam, vjerujte. Ali, da, postavljeni su i nemam ništa protiv dodatne sigurnosti. Gdje god sam ušao u parlament, bilo gdje u svijetu, to postoji. I nemam apsolutno nikakvog problema s tim. Jedino je problem što, pošto sam non-stop tu te ulazim i izlazim, deset puta dnevno prolazim kroz rendgen", naveo je Magazinović za "Nezavisne novine".

Začuđujuće je, priznaje, to što uopće u parlamentu BiH na ulazu dosad nisu bili takvi uređaji.

"Ulazili ste kao što uđete bilo gdje. Ja ne govorim uopće da je netko ugrožen u parlamentu BiH, već samo uspoređujem sa stanjem u Europi", rekao je Magazinović.

Na pitanja u vezi s ovom tematikom iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH nije odgovoreno do zaključenja broja "Nezavisnih novina".

Kopirati
Drag cursor here to close