Konstitutivnost

Demokratska fronta napala hrvatskog ministra

Grlić-Radman se u Sarajevu odvojeno sastao s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te sa šeficom bosanskohercegovačke diplomacije Biserom Turković.
Vijesti / Politika | 29. 12. 2019. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Demokratska fronta poziva ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana da ''prestane ulagati napore s ciljem udaljavanja Bosne i Hercegovine od europskih pravnih standardna i europske pravne stečevine“.

U priopćenju Demokratske fronte se navodi da je, tijekom posjete Sarajevu, ministar Grlić Radman grubo napao Mišljenje Europske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU, promovirajući zaostali etnički princip takozvane "konstitutivnosti naroda".

''Podsjećamo ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske da je upravo Europska komisija u svojim preporukama Bosni i Hercegovini naložila uvođenje pune jednakopravnosti građana, a ne cementiranje etničkog koncepta kakav je koncept tzv. "konstitutivnosti naroda". Grlić Radman ovakvim pristupom podriva preporuke Europske komisije i sabotira provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava. Takvo političko djelovanje nije problem samo za Bosnu i Hercegovinu nego i za institucije Europske unije'', poručuju iz DF-a.

Naime, Grlić-Radman se u Sarajevu odvojeno sastao s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te sa šeficom bosanskohercegovačke diplomacije Biserom Turković.

Pred novinarima u Sarajevu Grlić-Radman je istaknuo kako Hrvatska kao supotpisnica Daytonskog sporazuma jasno podupire teritorijalnu cjelovitost BiH i njezinu suverenost te jednakopravnost konstitutivnih naroda. Dodao je kako će se to jasno pokazati i u predstojećem razdoblju u kojemu Hrvatska preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije jer će biti odlučan zagovornik nastavka euroatlantskog puta BiH.

S druge strane, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH iskazana je zahvalnost ''na podršci koju Republika Hrvatska iskazuje u procesu EU integracija naše zemlje i iskoristila priliku da poželi Hrvatskoj uspješno predsjedanje Vijećem Europske unije koje preuzima od 1. siječnja 2020. godine''.

Kad će Hrvatska priznati Komšića?

 

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić jeste legalan, ali nije legitiman predstavnik Hrvata u BiH.

''Etnički predstavnik mora biti i politički predstavnik. Na Hrvatima je da izaberu. Ukoliko Hrvati u BiH priznaju njega kao svog legitimnog predstavnika, onda ćemo ga priznati i mi. Međutim, dok god hrvatski narod u BiH to ne priznaje, on je za mene nelegitiman", rekla je Kitarović.

Gostujući na televiziji N1, istaknula da Hrvatska štiti interese Hrvata u BiH i za njih traži jednaka prava, da sami biraju svoje političke predstavnike na svim razinama.

Kopirati
Drag cursor here to close