Sretno!

Dan kad bi Mostar mogao prestati biti slučaj

Nakon devet godina Grad neće moći reći da nije do njega, a građani neće moći imati opravdanje da mogu šta hoće jer nema Vijeća.
Vijesti / Politika | 05. 02. 2021. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zadnjeg dana listopada 2012. godine održana je zadnja sjednica mostarskog Gradskog vijeća koje je od tada pa do danas glavno opravdanje za sve što se (ne)događa u gradu na Neretvi.

No, oda danas mostarski nerad ne bi trebao imati opravdanje jer će u Vijećnicu, u kojoj do sada nije održana niti jedna sjednica Gradskog vijeća iako je prenamijenjena za vijećanje prije devet godina, u 13 sati zasjesti novi vijećnici.

Dnevni red sjednice, kojom će predsjedati najstariji vijećnik, 82-ogodišnji Tomislav Primorac iz HDZ-a BiH, predložen je i na njemu će se pored zakletve naći i izbor rukovodstva Vijeća ali i pokušaj izbora gradonačelnika.

Zadnja, peta točka, vjerojatno će biti ''prebačena'' u neke buduće pokušaje jer je teško očekivati da 35 vijećnika, odnosno 34 jer je vijećnica Naše stranke Boška Ćavar pozitivna na Covid, dvotrećinskom većinom odabrati nasljednika Ljube Bešlića.

Za sada, u toj su utrci HDZ-ov Mario Kordić, Zlatko Guzin ispred Koalicije za Mostar te Irma Baralija ispred Naše stranke, odnosno BH bloka. Teško je očekivati da će još neko ime isplivati na ovoj sjednici. Istovremeno, u utrci su i ''visoki'' političari u galamama o tome tko bi trebao biti gradonačelnik pa se već predviđa da bi se prvi čovjek grada mogao čekati kao što je to Mostar čekao Bešlića 14 mjeseci nakon izbora.

Uz to, nad sjednicom ''visi'' i gradski Statut kojeg su u tzv. mostarskom sporazumu čelnici SDA i HDZ-a BiH, Dragan Čović i Bakir Izetbegović ugurali u prvu sjednicu. Njega sada nema u službenom prijedlogu dnevnog reda, ali se može predložiti unatoč tome što nije prošao kroz ruke vijećničkog povjerenstva.

U mostarskoj Vijećnici, koja je spremna za (nekima) povijesnu sjednicu, HDZ BiH će zauzeti 13 stolica, Koalicija za Mostar 11, BH blok šest, HRS tri, dok će Prva mostarska partija i lista "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar" imati po jednog vijećnika.

U njihovim rukama naći će se brdo problema koji traže rješenja iako Mostarci, sudeći po anketama, ne vjeruju da će tako lako stvari krenuti na bolje. Teško je očekivati da se grad pomete preko noći, da zelene površine postanu zelenije i da se sredi stanje s prometom u gradu. Također, teško je očekivati da će se s novim Vijećem promijeniti i navike Mostaraca koje su s godinama nemara i nekažnjivosti prerasle u normalno ponašanje iako graniče s divljaštvom.

Nakon devet godina Grad neće moći reći da nije do njega, a građani neće moći imati opravdanje da mogu šta hoće jer nema Vijeća. Grad je, navodno, s današnjim danom prestao biti grad slučaj. Vrijeme je da slučaj prestanu biti i vlast i oni koji tu vlast plaćaju.

Kopirati
Drag cursor here to close