Sa srećom!

Dan D u HNŽ: Novi pokušaj biranja komesara

Bevanda je odbio govoriti o imenima, no u javnosti se pojavilo ime načelnika Policijske uprave Čapljina, Marija Zovke.
Vijesti / Politika | 29. 04. 2021. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnji poslova Hercegovačko-neretvanske županije Slađan Bevanda potvrdio je kako će se danas pred Vladom HNŽ-a naći prijedlog imena za vršitelja dužnosti policijskog ravnatelja.

Bevanda je odbio govoriti o imenima, no u javnosti se pojavilo ime načelnika Policijske uprave Čapljina, Marija Zovke.

Političke tenzije

''Predložio sam točku o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja policije, ali ne mogu cijeniti da li će do toga doći. Uradio sam svoj dio posla i sada je sve na Vladi. Oni koji odlučuju moraju biti svjesni svoje odgovornosti u slučaju da se ravnatelj policije ni danas ne izabere. Osobno sam, podsjećam, u više navrata upozoravao i Vladu i Skupštinu da je pitanje funkcioniranja instituta u MUP-u opasno i da može doći do posljedica. Imali smo incidente i hvala Bogu da nije bilo težih posljedica. To je bilo upozorenje za sve koji moramo riješiti probleme i dovesti do toga da Ministarstvo normalno funkcionira'', rekao je Bevanda.

No, predsjednik hercegovačko-neretvanskog ogranka HNŽ-a i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Edin Mušić rekao je kako ''neće pristati da HDZ instalira podobnog kandidata na čelo MUP-a HNŽ''.

''Za razliku od Srednjobosanskog kantona, gdje je princip pariteta jasan i neupitan, a prema kome kantonalni ministar i Komesar nikada nisu osobe iz reda istog naroda, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu bi upravo takav model koji bi mogao relaksirati sve političke tenzije osnovni problem. Prema nekim saznanjima koja imam, predsjednik HDZ-a BiH gospodin Dragan Čović osobno ne dozvoljava da se takav odnos uspostavi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Indikativno je postaviti pitanje zašto?'', rekao je za RadioSarajevo Mušić.

Zakon i nacionalnost

Bevanda pak kaže kako u Zakonu ne piše koje nacionalnosti mora biti ravnatelj policije.

''Imamo županije u Federaciji u kojima su ministar i ravnatelj policije – Hrvati, imamo i one u kojima su i jedan i drugi Bošnjaci i takvih je dosta, a imamo i županije u kojima su ravnatelj i ministar različitih nacionalnosti. Komesar policije mora biti stručno lice i profesionalac. Bira se kroz javni natječaj i na njega se može prijaviti svatko. Te se stvari ne mogu miješati ili vezati. Trakavica oko neizbora traje od 2013. kada je istekao mandat komesaru Amiru Begiću. Od tada i traju opstrukcije SDA. Imamo dokumente koji dokazuju ulogu ministra unutarnjih poslova u izboru komesara policije. Ministar je ustvari medij, poštar ili institut zadužen da odluku Povjerenstva proslijedi Vladi. Stoga je nekorektno odgovornost prebacivati na ministra. Ministri iz SDA u Vladi nisu dozvolili imenovanje vršitelja dužnosti komesara policije'', rekao je Bevanda.

Mušić kaže kako je za višegodišnje stvaranje zapuštenog stanja u MUP-u HNŽ djelomičnu odgovornost snose i ministri SDA u Vladi, ''jer nisu uspjeli uvjeriti premijera i ministra MUP-a u Vladi HNŽ koji su iz HDZ-a BiH da postupe po Zakonu i predlože zakonito imenovanje''.

Trakavica od 2013.

''Materijali koje su ministri iz SDA dobili uz poziv za sjednicu Vlade ovog kantona koja treba da se održi sutra potvrđuju prethodne navode prema kojima HDZ BiH namjerava po svaku cijenu na mjesto v.d. komesara MUP-a HNŽ dovesti politički i nacionalno podobnu osobu. Zaobilaženje zakona i predviđenih redoslijeda procedura predlaganjem kandidata, HDZ BiH namjerava provesti principom preglasavanja na sjednici Vlade HNK. To planiraju realizirati uz pomoć i podršku ministra gospodarstva Željka Laketića i tako nametnuti rješenje koje je nezakonito'', rekao je Mušić.

Podsjećamo, na posljednjoj je sjednici županijska vlada zadužila  MUP da u što kraćem roku dostavi prijedlog imenovanja v.d. ravnatelja Policije i v.d. ravnatelja Uprave za administraciju i potporu, te da odmah nakon njihovih imenovanja pripravi prijedlog za popunu potrebnog broja policijskih službenika, kojih u županiji nedostaje 200.

Vlada je od Skupštine HNŽ zatražila da izvrši izbor i imenovanje Neovisnog povjerenstva za odabir i reviziju i Javnog žalbenog biroa, te zadužila MUP da, odmah nakon imenovanja v.d. ravnatelja, dostavi prijedlog kandidata za imenovanje policijskog odbora i u što kraćem roku imenuje sva ostala radna tijela neophodna za funkcioniranje Ministarstva.

Inače, trakavica s ravnateljem policije u HNŽ-u traje još od 2013. godine. 

Kopirati
Drag cursor here to close