''Radikalni stavovi''

Cvitanović: Ako Bakir želi Herceg-Bosnu, dobit će je

''Radikalne izjave Bakira Izetbegovića nas ne trebaju čuditi. To je samo nastavak politike njegovog oca Alije'', kazao je Cvitanović.
Vijesti / Politika | 22. 03. 2021. u 21:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako Bakir Izetbegović želi Herceg-Bosnu, dobit će je'', rekao je za Bild.ba predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Cvitanović je, komentirajući zadnje izjave Bakira Izetbegovića o tome kako treba razvlastiti Hrvate, otkrio u čemu je tajna (ne)uspjeha BiH.

Izetbegović je, podsjećamo, u nedjelju govorio o tomu kako treba ograničiti uporabu mehanizma zaštite vitalnih nacionalnih interesa u FBiH i na državnoj razini.

Kazao je da Dom naroda FBIH treba svesti na razivu Vijeća naroda Republike Srpske.

Govorio je i o tome kako je Bošnjacima tijesno u 33 posto kvote vlasti na državnoj razini.

Pozvao je i druge bošnjačke političke stranke da se ujedine i na izborima 2022. godine iz vlasti odstrane političke predstavnike Hrvata.

''Radikalne izjave Bakira Izetbegovića nas ne trebaju čuditi. To je samo nastavak politike njegovog oca Alije'', kazao je Cvitanović Bildu.

Cvitanović smatra da je 30. lipanj “deadline” za izmjene Izbornog zakona.

''Najbolji odgovor na to je ignoriranje i nastavak rada na reformi Izbornog zakona. Znamo i sami da je 30. lipanj svojevrsni “deadline” i da se on do tada treba izmjeniti. Ako se to ne dogodi, Hrvatima preostaje samo jedna opcija – Herceg Bosna. Jesmo li spremni? Izetbegović to zna i zato se ponaša tako kako se ponaša'', naglasio je predsjednik HDZ-a 1990.

Ako želi BiH, smatra Cvitanović, Izetbegović treba pristati na izmjene Izbornog zakona, u suprotnom – dobit će Herceg-Bosnu.

''Ako želi BiH kao državu tri konstitutivna i u svemu ravnopravna naroda – onda je nužno da prihvati hrvatski prijedlog izmjena izbornog zakona. Ako želi Herceg Bosnu, imat će je! U njegovim radikalnim izjavama vidim njegovu političku nemoć i pokušaj probijana u bošnjačkom biračkom tijelu'', kazao je.

Pozvao je na provođenje presuda domaćih i stranih sudova i izgradnju BiH kao države tri konstitutivna naroda.

''Izetbegović ima konkurenciju u vidu drugih stranaka pa sad pokušava zaoštriti retoriku. Međutim, svi smo svjesni, u sva tri nacionalna korpusa – ključ rješenja svih problema je u izmjenama izbornog zakonodavstva. Provedimo presude Ustavnog suda i presude Europskog suda za ljudska prava i gradimo BiH kao državu triju konstitutivnih naroda'', zaključio je Cvitanović u izjavi za Bild.ba.

Inače, u nedjelju je Izetbegović ponovio neke od svojih ranijih radikalnih stavova.

''Probosanske stranke imaju 60 posto u Zastupničkom domu Parlamenta BiH te se ta snaga mora ‘preliti’ u domove naroda i institucije. Ovakvo smo svi zbijeni u 33 posto u nekakvu imaginarnu bošnjačku kvotu od 33 posto. Tih 33 posto treba otići na 60 posto, ojačati taj motor koji vuče u pravom smjeru'', rekao je Izetbegović.

Također, najavio je kako SDA neće pristati na promjene Izbornoga zakona BiH koje su u skladu s presudom Ustavnoga suda BiH u predmetu “Ljubić”, dok u provedbi odluke Europskoga suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci” vidi mogućnost uspostave “građanske države” u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close