Krug 99

Izetbegović o proboju, dominaciji i građanskoj SDA

Izetbegović je rekao kako su se građanski orijentirane stranke razvile skoro isključivo na teritorijama koje dominantno nastanjuju Bošnjaci, i gdje je dominantna SDA.
Vijesti / Politika | 21. 03. 2021. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Daytonu je prihvaćeno manje zlo – podjela na entitete, a zatim i na kantone, što je pogodovalo održavanju ratom proizvedene diskriminacije spram pripadnika naroda koji nisu većinski u nekom od entiteta ili kantona, i spram građana koji ne pripadaju ni jednom od BiH naroda, i to na cijeloj teritoriji BiH'', rekao je čelnik SDA Bakir Izetbegović koji je bio jedan od uvodničara na sesiji "Kruga 99".

Prirodni okvir za BiH

Rekao je kako je time etabliran pojam i princip tri konstitutivna naroda te da se on ''od dijela političkih snaga koristi kao osnova za trojnu podjelu BiH, psihološku, kulturološku, institucionalnu, s ciljem da ona bude i teritorijalna''.

''Agresija na BiH, ona s istoka a zatim i ona sa zapada, dovela je do etničkih sukobljavanja koji su poprimali dimenzije građanskog rata, do zločina koji su kulminirali genocidom, koji su proizveli strahove i nepovjerenje čije naslijeđe je teško prevazići, i koji održavaju stanje segregacije i potrebe za dominacijom retrogradnog etničkog principa'', rekao je Izetbegović.

Dodao je kako je ''unitarna, ili jednostavna država, kakva je BiH bila do prihvaćanja daytonskog ustroja, i koja funkcionira na bazi građanskog principa, prirodni okvir i sustav koji štiti i omogućava opstanak i razvoj multietničke zajednice kakva je bila, i kakvu težimo obnoviti''.

SDA iza građanskog principa

''BiH je funkcionirala na bazi građanskog uređenja, ali u njoj se uvijek održavao, i uvijek će se kroz različite mehanizme nastaviti održavati etnički balans i sprječavati dominacija i diskriminacija po etničkoj osnovi. ZAVNOBiH Bosnu i Hercegovinu definira kao zemlju koja je i srpska, i hrvatska, i muslimanska, a odnosi i balansi u njoj su oduvijek bazirani na transparentnim i propisanim mehanizmima, ili na neslužbenom ali sveprisutnom etničkom ključu'', kazao je Izetbegović.

Naveo je kako su SDA; HDZ i SDA, odnosno SNSD, štitile i afirmirale nacionalne interese.

''Međutim, kada je u pitanju odnos prema multietničkoj konstituciji BiH i građanskom uređenju koje pruža šansu da se multietnički duh BiH obnovi i zaštiti, odnos ovih stranaka je bio i ostao radikalno različit. SDA u cijelosti stoji iza građanskog principa i spremna je na punu i hitnu implementaciju presuda Europskog suda za ljudska prava, dok, recimo, HDZ vidi opasnost za opstanak Hrvata u BiH u jačanju građanskog principa, opire se implementaciji navedenih presuda, uz nevjerojatnu tvrdnju da bi se građanski ustrojena BiH uskoro pretvorila u bošnjačku, a zatim i u islamsku republiku BiH'', kaže lider SDA.

Prodor i probosanski refleks

Rekao je kako su se građanski orijentirane stranke razvile skoro isključivo na teritorijama koje dominantno nastanjuju Bošnjaci, i gdje je dominantna SDA.

''Lijevo orijentirane stranke u RS, socijalističke i socijaldemokratske, su čisto srpske stranke. Najutjecajnija među njima, Savez nezavisnih socijaldemokrata se pretvorio u radikalnu nacionalističku stranku. U Hrvatskom korpusu u BiH, za razliku od Hrvatske, takve stranke i ne postoje'', smatra lider SDA.

Izetbegović je poručio kako građanske stranke'' moraju odustati od kontraproduktivnog sukoba sa SDA i svesti ga na zdravo rivalstvo''.

''Moraju ostvariti prodor na područja na kojima dominiraju srpske i hrvatske nacionalne stranke. Taj prodor je u ovom času sveden na nulu. Mora se probuditi demokratski, probosanski refleks u srpskom i hrvatskom korpusu u BiH. SDA treba napraviti nove iskorake od nacionalne k multietničkoj stranci. Ti iskoraci su do sada bili odveć skromni i sveli su se na po nekog Hrvata i Srbina u Glavnom odboru, predsjedništvu i kantonalnim rukovodstvima stranke. Međunarodna zajednica, a naročito Europska unija, mora biti odlučnija i konkretnija kada je u pitanju implementacija evropskih standarda, stavova, odluka, a naročito presuda kojima se afirmira građanski princip i otklanja diskriminacija'', rekao je.

Izborni zakon

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Izetbegović je rekao kako se nada da to neće biti još samo jedan neuspješan pokušaj.

''Već 15 godina bezuspješno pokušavamo iznaći rješenja koja će omogućiti implementaciju niza presuda Europskog suda za ljudska prava, a biti prihvatljiva za glavne političke aktere u BiH, odnosno za 2/3 parlamentaraca u PS BiH koji dolaze iz glavnih političkih stranaka. SDA se, na prijedlog predstavnika međunarodne zajednice – EU, SAD, Velike Britanije, OSCE i OHR, u lipnju prošle godine obvezala u suradnji sa HDZ definirati principe i osnovne konture izmjena Izbornog zakona kojima će biti implementirane sve presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH koja se odnose na ovu materiju'', rekao je i dodao kako je interes SDA implementacija presuda Europskog suda koje ''otklanjanju diskriminaciju u kandidiranju i izbornom procesu i koje su na liniji jačanja građanskog koncepta''.

''Za sada nismo uspjeli približiti stavove sa HDZ. Uvjeren sam da je format SDA-HDZ odveć reduciran i da u razgovore o izmjenama Ustava i izbornog zakona treba uključiti sve parlamentarne stranke, domaće i strane stručnjake, kao i predstavnike nevladinog sektora'', rekao je.

Dodao je i kako je održavanje izbora u Mostaru ''u izvjesnoj mjeri relaksiralo odnose unutar nestabilne koalicije u kojoj su glavne komponente SDA i HDZ''.

Kopirati
Drag cursor here to close