o-o

Cvijanović: Ustavni sud BiH se 'okomio na imovinu RS'

''Ono što je još gore jeste da taj sud donosi neustavne odluke'', kazala je.
Vijesti / Politika | 09. 06. 2020. u 16:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović tvrdi da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine jedini ustavni sud na svijetu koji, kako je navela, ne štiti ustavnost, već donosi političke odluke te da imovina tog bh. entiteta ostaje u njegovom vlasništvu.

Na to što je Ustavni sud BiH usvoji apelaciju protiv odluka Vrhovnog suda RS i Okružnog suda u Trebinju u vezi s knjiženjem vojne imovine, skladišta Filipovići u Foči, Cvijanović je rekla novinarima u Banja Luci da je ''dokazana činjenica'' da se Ustavni sud BiH ''okomio na imovinu RS''.

''Ono što je još gore jeste da taj sud donosi neustavne odluke. Činjenica da tamo imate strane suce koji često prave glasački blok da bi se donosile odluke protiv RS već govori o nedostatku legitimiteta, autorteta i kredibiliteta tog suda. S druge strane, ostale su desetine odluka tog suda koje nisu izvršene ili su samo parcijalno izvršene, što, također, stavlja veliki znak pitanja na kredibilitet i sve ono što bi trebalo da predstavlja jedan ustavni sud'', ustvrdila je ona.

Dodaje da Ustavni sud BiH nastavlja ono što je nekada radio OHR.

''Sve ono što je OHR nekada radio, donoseći određene odluke koje su izlazile izvan ustavnih okvira, da bi na neki način punio kapacitetom razine BiH i oduzimao ili uskraćivao nadležnosti RS, to je sada nastavio Ustavni sud i nama je jasna politika koja stoji iza svega toga'', navela je Cvijanović.

Ima prostora, dodala je, da se RS odredi o ovom pitanju i pokaže svoj stav kad je u pitanju njena imovina.

''Ono što je republičko ostaje republičko. Nigdje u Ustavu ne piše da to pripada BiH. Privatizacija je provedena na osnovu teritorijalnog i funkcionalnog principa, a na tim principima su rješavani svi drugi procesi. Ovo je zadiranje u ono što je suštinski važno, a to je da, osim nadležnosti koje imate, morate da imate svoju imovinu'', ustvrdila je Cvijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close