"Ozbiljna bolest"

Cvijanović: Sarajevo nastoji blokirati izgradnju aerodroma u Trebinju

"Ono što sam ja čula od pojedinih stranih predstavnika, oni kažu da naše kolege iz Federacije lobiraju kod stranih veleposlanstva ili stranih vlada da se ne dodijele određena sredstva Republici Srpskoj", ispričala je Cvijanović.
Vijesti / Politika | 25. 08. 2022. u 17:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je u Banja Luci da su konstantne blokade projekata Republike Srpske u Predsjedništvu BiH duga i teška bolest koju je potrebno liječiti adekvatnim sredstvima.

Predsjednica Srpske je dodala da ne razumije potrebu da se uopće blokiraju projekti.

"Mi smo mnogo godina bili suočeni s takvom situacijom i onda na kraju, kao što to naš narod kaže, budete dotjerani do zida pa kažete, onda moramo i mi vama sad nešto zakočiti jer je ovo jedno nemoguće stanje", rekla je predsjednica.

Ona je istaknula da odavno datiraju takvi problemi i da su počeli blokadom donatorskih sredstava za izgradnju Kliničkog centra Srpske, prenosi RTRS

"Nakon toga smo vidjeli razne druge blokade koje su podrazumijevale projekte za Republiku Srpsku. Pa smo došli do toga da se nastoji blokirati projekt Buk Bijela, koji je suštinski važan za energetsku neovisnost Republike Srpske", navela je predsjednica Cvijanović.

Ona je dodala da se iz sarajevskih zajedničkih institucija nastoji blokirati i izgradnja aerodroma u Trebinju.

"Oni imaju jedan problem. Јa mislim da je to zaista ozbiljna bolest. Ono što sam ja čula od pojedinih stranih predstavnika, oni kažu da naše kolege iz Federacije lobiraju kod stranih veleposlanstva ili stranih vlada da se ne dodijele određena sredstva Republici Srpskoj, da se ne daju određeni grantovi, donacije, da se ne sudjeluje u realizaciji ili financiranju određenih projekata", rekla je predsjednica Srpske.

Video: Cvijanović: Blokade projekata Srpske u Predsjedništvu BiH - duga i teška bolest

Ona smatra da je takvo ponašanje "apsolutno nenormalno" i dodala da će teško država funkcionirati na takav način.

Predsjednica Republike Srpske je rekla da su odnosi koji dolaze iz Sarajeva osvetnički, retrogradni i usmjereni protiv Republike Srpske te da izgleda nemoguće da se tako nešto može popraviti.

"Što se tiče Republike Srpske, mi želimo da se svi izgrađuju i grade, da realiziraju svoje projekte. Mi nismo kočili ni one projekte koji su regionalnog karaktera, koji god da su bili, koje realizira Srbija, Hrvatska, bilo koja druga zemlja. Nikad nismo blokirali bilo koje projekte iz Federacije, ali prosto dođete u situaciju da nakon svih tih godina maltretiranja te vrste morate i vi nekad da pokažete zube", rekla je predsjednica.

Kopirati
Drag cursor here to close