O rezoluciji o Srebrenici

Cvijanović pisala misijama, delegacijama i organima UN - nemojte podleći manipulacijama Lagumdžije i Bećirovića

Cvijanović je ukazala da se ovom rezolucijom Generalnoj skupštini UN predlaže da uspostavi 11. srpnja kao "međunarodni dana sjećanja na događaje u Srebrenici iz 1995. godine", a da to pitanje nije nikada razmatrano niti usuglašeno u okviru nadležnih
Vijesti / Politika | 11. 04. 2024. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila je pismo stalnim misijama, delegacijama i organima u UN-u kojem je ukazala na manipulativne okolnosti u vezi s "nultim nacrtom rezolucije" o Srebrenici koji su uputile misije nekolicine zemalja pri UN, uključujući i Misiju BiH, zemlje koju predstavlja kao ravnopravni član Predsjedništva, kolektivnog šefa BiH.

Cvijanović je ukazala da se ovom rezolucijom Generalnoj skupštini UN predlaže da uspostavi 11. srpnja kao "međunarodni dana sjećanja na događaje u Srebrenici iz 1995. godine", a da to pitanje nije nikada razmatrano niti usuglašeno u okviru nadležnih institucija u BiH.

Prezentacija nema podršku institucija

Stoga, moram naglasiti da ni prezentacija dane rezolucije zakazana za srijedu, 17. travanj 2024. godine u 16.00 sati, kao ni bilo kakve dalje aktivnosti u smislu razmatranja ili usvajanja ove rezolucije nemaju nikakvu podršku institucija, niti naroda BiH", naglasila je Cvijanović.

Ona je pojasnila da razlog za direktno obraćanje misijama i delegacijama u UN nije nastojanje da zaobiđe službene i utvrđene kanale komunikacije, naprotiv - diplomatski kanali BiH pri UN uzurpirani su od veleposlanika i političkih predstavnika koji govore u ime samo jednog od tri konstitutivna naroda koja čine BiH.

"Štoviše, selektivan pristup - prosljeđivanje pisama Bećirovića uz redovno blokiranje moje korespondencije - ukazuje na nejednak i diskriminatorski tretman naroda u BiH, te dalje odstupanje od Ustava BiH.

Odluka pojedinih diplomata da blokiraju moje pravo komunikacije s Vama putem misije BiH pri UN, čime me sprečavaju da koristim svoj ustavni kapacitet člana Predsjedništva, kao i laži kojima se služe predstavnici Misije BiH (poput one da koristimo resurse drugih država za komunikaciju s članicama UN), samo su neki od izazova s kojima se svakodnevno srećemo, a koji jasno ilustriraju njihovu netrpeljivost i namjeru marginalizacije i omalovažavanja naroda koji predstavljam što, razumljivo, ne mogu i neću dozvoliti", istaknula je Cvijanović.

Za vanjsku politiku zaduženo predsjedništvo

Ona je u pismu navela da je u skladu s Ustavom BiH, koji čini dio Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je prije više od 28 godina uspostavljen mir u BiH, jasno definirano da je za vođenje vanjske politike i predstavljanje BiH u međunarodnim organizacijama zaduženo tročlano Predsjedništvo BiH.

Prema njenim riječima, tri člana Predsjedništva predstavljaju tri konstitutivna naroda, što odražava princip ravnopravnosti državotvornih naroda BiH, ali i pretpostavlja obavezu zajedništva u donošenju odluka od značaja.

"Važno je naglasiti da je upravo poštovanje ove formule zajedništva i konsenzusa sačuvalo mir skoro tri desetljeća. Također, Ustav propisuje i zaštitne mehanizme kojima se pribjegava kada konsenzus izostane, koji u ovom slučaju nisu ni mogli biti korišteni jer se pitanje predmetne rezolucije nikada nije našlo na dnevnom redu Predsjedništva, već se na njoj radilo tajno, uz ignoriranje i zaobilaženje institucija BiH", ukazala je Cvijanović.

Ona je naglasila da su manipulacijom veleposlanika Zlatka Lagumdžije, koji je unilateralno istupao prema grupi zemalja provodeći vlastite naume, kao i naknadnom, također nelegalnom, "podrškom" aktualnog predsjedavajućeg i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića ozbiljno povrijeđeni Ustav i propisi BiH, te narušeni principi na kojima počivaju njen mir i funkcionalnost, a zbog čega će pred domaćim pravosuđem biti pokrenuti postupci za utvrđivanje krivične odgovornosti.

Uvlačenje u manipulacije

"Kao što sam tijekom susreta s predsjedavajućim Generalne skupštine UN u Bakuu 15. ožujka ove godine već upozorila – prema Ustavu BiH nijedan član tročlanog Predsjedništva sam za sebe nije i ne može biti ovlašten da bez postignutog konsenzusa daje autorizaciju za unilateralno djelovanje diplomatskom osoblju u ime čitave zemlje i svih njenih naroda.

Dakle, bošnjački član Predsjedništva Bećirović i veleposlanik Lagumdžija uzurpirali su prava tri naroda i prekršili ne samo odredbe domaćeg nego i principe međunarodnog prava", ukazala je Cvijanović.

Imajući u vidu osjetljivost pitanja koje je predmet razmatranja, Cvijanović je naglasila da joj je dužnost da skrene pažnju na potencijalno razorno djelovanje ne samo postupaka pojedinaca iz BiH nego - što bi bilo mnogo ozbiljnije - eventualne podrške zemalja članica UN jednostranim postupcima takvih pojedinaca koji ne predstavljaju stav institucija BiH i koji ne poštuju vlastiti Ustav.

"BiH su potrebni mir, stabilnost i unutrašnji dijalog, ne samo u dolazećim pristupnim pregovorima s Europskom unijom nego i u procesu jačanja unutrašnjeg povjerenja. Zloupotreba ili pretvaranje Generalne skupštine UN u sredstvo za unutrašnje političke obračune u BiH neće pomoći u njenoj daljoj izgradnji, već naprotiv. Vaša ekselencijo, uz izraze najiskrenijeg uvažavanja, ponavljam molbu da ovom pitanju posvetite dužnu pažnju i da Vaša zemlja ne prihvati stavljanje prijedloga predmetne rezolucije na dnevni red Generalne skupštine UN niti njeno razmatranje i usvajanje", navela je Cvijanović.

Ona je upozorila da bi drugačiji pristup uvukao njihove zemlje u manipulacije kojima se urušavaju procedure propisane Ustavom BiH u pogledu nastupa i djelovanja u međunarodnim organizacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close