Stavila na znanje

Cvijanović: Neću biti bosanski ili sarajevski političar

"Drugi listopad je blizu. Do tada su pobjednici svi, pa tako i pričaju u kampanji, a od tada samo oni koje narod izabere", rekla je Cvijanović.
Vijesti / Politika | 30. 09. 2022. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željka Cvijanović, kandidatkinja SNSD-a za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske u pisanom intervju za "Nezavisne novine" rekla je da će se unutarnja politička kriza u Bosni i Hercegovini, koja predugo traje, riješiti onda kada svi unutra, ali i izvan budu željeli da realno sagledavaju stvari.

Govoreći o predstojećim izborima, Cvijanović je rekla da je njena i prednost Milorada Dodika, kandidata SNSD-a za predsjednika Republike Srpske, dovoljno velika kao i za parlamentarne liste.

"Drugi listopad je blizu. Do tada su pobjednici svi, pa tako i pričaju u kampanji, a od tada samo oni koje narod izabere", rekla je Cvijanović.

Odgovarajući na pitanje postoji li još mogućnost da Bosna i Hercegovina profunkcionira, Cvijanović je istaknula da postoji, ali da to podrazumijeva da se držimo ustava, da se ne otima od entiteta i ne uzurpiraju nadležnosti te da se gradi unutarnji dogovor umjesto da se guše različiti identiteti.

"Otvorena sam za dogovor jer znam da bez njega nema napretka BiH, ali i svjesna da je moja uloga tamo da zaštitim poziciju Republike Srpske onda kad je ugrožena. Konačno, bit ću izabrana u Republici Srpskoj, što znači da ću tamo, iako na poslu u Sarajevu, biti i dalje dužnosnik i političar Republike Srpske, a ne bosanski ili sarajevski političar ili dužnosnik. Po tome se, uz sve ostalo, definitivno razlikujem od Mirka Šarovića", rekla je Cvijanović.

Naglasila je kako s okruženjem i svijetom dijelimo tešku situaciju te nije moguće izbjeći sve posljedice globalne krize.

"Mi smo u Republici Srpskoj posvećeni očuvanju naše ekonomske stabilnosti i bilo bi dobro da umjesto opstrukcije imamo stvarne partnere u drugom entitetu da se ovim nedaćama što lakše odupremo. Ali, u svakom slučaju, čuvamo naš sustav stabilnim", naglasila je.

Kopirati
Drag cursor here to close