Sastanak

Cvijanović i Plenković: Važno je dosljedno poštivati Dayton

U razgovoru sa hrvatskim premijerom, predsjedateljica Predsjedništva je još jednom izrazila zabrinutost zbog najave da bi na Trgovskoj Gori mogao biti odlagan radioaktivni otpad.
Vijesti / Politika | 16. 03. 2023. u 19:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović razgovarala je danas, u Zagrebu, u okviru radne posjete Republici Hrvatskoj, sa predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Tijekom sastanka razgovarano je o unapređenju bilateralne i regionalne suradnje, ukupnih odnosa dvije strane, kao i o procesu europskih integracija. Tom prilikom, Cvijanović je zahvalila sugovorniku za podršku koju Hrvatska u kontinuitetu pruža europskom putu BiH, istaknuvši da u pogledu članstva u EU postoji opći konsenzus predstavnika oba entiteta i svih konstitutivnih naroda u BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o realizaciji važnih infrastrukturnih projekata poput pristupnog puta od novog mosta na Savi kod Gradiške do Okučana, kojim će prometna komunikacija prema Hrvatskoj i EU biti značajno unaprijeđena.

U razgovoru sa hrvatskim premijerom, predsjedateljica Predsjedništva je još jednom izrazila zabrinutost zbog najave da bi na Trgovskoj Gori mogao biti odlagan radioaktivni otpad. Cvijanović je istaknula da bi i to, kao i druga otvorena pitanja između Hrvatske i BiH, trebalo rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa, uzimajući u obzir obostrani interes, s posebnim akcentom na zaštitu životne sredine i zdravlja stanovništva sa obje strane granice.

Tom prilikom Cvijanović je informirala sugovornika o aktualnim političkim prilikama u BiH, te posebno naglasila važnost dijaloga sa ciljem stabilizacije političke situacije u BiH, kao i dosljednog poštovanja Daytonskog sporazuma i ustavne pozicije svih konstitutivnih naroda - priopćio je Ured za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close