Zagreb

Cvijanović i Milanović: Dayton je temelj, Komšić je kočnica

Cvijanović je navela da su razgovarali i o načinima povećanja vanjskotrgovinske razmjene i realizaciji važnih projekata za građane.
Vijesti / Politika | 16. 03. 2023. u 13:15 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je danas u Zagrebu da je važna opredijeljenost za poštovanje Daytonskog mirovnog sporazuma koji pruža dovoljno zaštite za sve građane u BiH, te da cijeni uvažavanje koje dolazi iz političkih predstavnika Hrvatske.

Nakon sastanka s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, Cvijanović je rekla da ravnopravnost mora biti princip koji će biti zadržan, kao i da je važno zadržati prava koja su data Ustavom.

Ocijenila je kako je sastanak bio konstruktivan, te navela da se razgovaralo o ostvarivanju zajedničkih ciljeva koji se odnose na stabilnost i mir u regiji.

Cvijanović je navela da su razgovarali i o načinima povećanja vanjskotrgovinske razmjene i realizaciji važnih projekata za građane.

Nakon sastanka, Milanović je objasnio kako je došlo do sastanka.

''Do sastanka je došlo temeljem razgovora prije nekoliko tjedna. Mislim da je to pravo vrijeme i dobar način. Odnosi s prethodnim Predsjedništvom nisu bili idealni, u mom mandatu. Vrijeme je da se otvori novo poglavlje. BiH kako je mi vidimo, kako je ja vidim, a to je subjekt međunarodnog prava temeljen na Daytonu. On je temelj BiH. Ako se to bude diralo, iz toga može izaći samo zlo. Ovo nije savršeno stanje. Stabilnost u regiji, mir, predvidivost, europski put BiH ako ona to želi, a vidim da želi. I zadnje, ali ne najmanje bitno-položaj Hrvata'', rekao je Milanović.

Dodao je kako je i u interesu Hrvatske i pravde je da se ne zadire u taj sporazum.

"Stanje nije savršeno, ali najvažniji su stabilnost, mir i europska budućnost BiH", rekao je Milanović.

Milanović je poručio je da treba raditi na poboljšanju položaja Hrvata u BiH i da Cvijanović vidi kao sugovornika.

"Spreman sam razgovarati sa svima", istakao je Milanović na konferenciji za novinare.

On je, govoreći o druga dva člana Predsjedništva BiH, ponovio raniji stav da Željka Komšića ne smatra za legitimnog predstavnika Hrvata, što je i kočnica u odnosima Hrvatske i BiH.

Cvijanović je navela kako je razgovor prilika da se rješavaju problemi, jer je to jedini način za unaprijeđenje odnosa.

"Dayton pruža dovoljno zaštite za sve narode i cijenim uvažavanje koje dolazi od hrvatskog predsjednika i drugih predstavnika Hrvatske", naglasila je Cvijanović na konferenciji za novinare.

 

Kopirati
Drag cursor here to close