Ne želi uvjetovanja iz Hrvatske

Cvijanović: Baš me briga za Pelješki most

Ona je jasno dala podršku izjavi predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika, kazavši da NSRS treba izglasati vitalni interes jer je Zaključak u Predsjedništvu donesen preglašavanjem.
Vijesti / Politika | 18. 07. 2019. u 21:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dodik je na početku obraćanja zastupnicima rekao da bi stupanjem na snagu sporazuma Predsjedništva BiH, koji se odnosi na Pelješki most bio ugrožen vitalni nacionalni interes Republike Srpske.

“Potreba je da se spriječi zloupotreba jer izgradnja Pelješkog mosta neće ugroziti BiH”, kaže Dodik navodeći da se ne treba miješati u unutarnja pitanja Hrvatske.

Također, jedno od strateških pitanja BiH je članstvo u EU, pa se postavlja pitanje, kaže Dodik, da li su druga dva člana Predsjedništva BiH svojim odlukom o sprečavanju izgradnje, protiv pristupa Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Predsjedništvo BiH juče je s dva glasa Za (članova Željka Komšića i Šefika DŽaferovića) i jednim glasom Protiv (predsjedavajućeg Milorada Dodika) usvojilo zaključak o službenom stavu BiH u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac.

Dodik je, u skladu s Ustavom BiH, pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa Republike Srpske u skladu s rokovima propisanim Ustavom.

Prema Ustavu, član Predsjedništva koji nije suglasan s odlukom te institucije, može da je proglasi destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uvjetom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju.

Video: Burne rasprave u NSRS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da podržava akciju srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nakon preglasavanja u Predsjedništvu i da se protivi politici preglasavanja, te istakla značaj ustavnog mehanizma koji ima Narodna skupština Republike Srpske koja, kako je rekla, može uvijek takvu odluku da poništi.

Ona je na posebnoj sjednici Narodne skupštine naglasila da ne podržava inicijative koje bi trebalo da uguše bilo čiji važan infrasturkturni, ekonomski i gospodarski projekt, da je pri tome nije važno da li je to interes Hrvatske, već da je stvar principa da ne treba gušiti druge projekte.

''Baš me briga za Pelješki most, ja hoću da država u kojoj živim može realizirati naše projekte. Ne želim da se netko iživljava nad nama, posebno ne ono što je važno za građane. Svaki put ću podržati ovako nešto, tko god bio član Predsjedništva iz RS-a", kazala je Cvijanović.

“Narodna skupština mora biti konačna instanca koja će se odrediti i podržati srpskog člana Predsjedništva BiH svaki put o bilo kom pitanju, jer je on preglasan u Predsjedništvu BiH, s obzirom na to da smo ugroženi svaki put kada smo preglasani”, poručila je Cvijanović.

Zaštita Narodne skupštine RS

Prema njenim riječima, strateški je važno da srpski član Predsjedništva, kada je preglasan, za svaku odluku mora dobiti zaštitu u Narodnoj skupštini.

“Uvijek žalim kada političke stranke u Republici Srpskoj ne razumiju snagu mehanizama ustavne zaštite koju Republika Srpska ima u svojim rukama, kao što je ovaj prema kojem svako preglasavanje srpskog člana u Predsjedništvu BiH mi možemo u Narodnoj skupštini da poništimo”, naglasila je Cvijanović.

Ona je rekla da ne treba promatrati da li se ovdje radi o hrvatskom interesu, već kako je BiH mnogo puta dokazala svoju nesposobnost da bude dobra prema svojim građanima i prema svojim susjedima i da gradi dobre odnose.

“BiH je još jedno razmaženo derište koja je navikla da je svi tetoše i koja ne može pokazati kapacitete normalne države i u kojoj sve može postati problem, kao što je bio je i most ‘Bratoljub'”, rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da je problematičan i termin kada se osporava gradnja mosta, koja je počela, osiguran je investitor, a iza tog projekta stoji EU.

Cvijanovićeva je rekla da je za nju strateški interes Republike Srpske svaka stvar koja znači napredak u Republici Srpskoj, kao što je most u Gradišci, svaki novi vrtić, put.

 

Kopirati
Drag cursor here to close