Zabrana kretanja

Ćubela odgovorio Špagi: Zapovijed od 9. travnja nije ni nejasna, ni neprecizna, ni dvosmislena, ni neprovediva

Dakle, prije svega, zakonski utemeljena i usuglašena sa zapovijedima i preporukama viših razina vlasti, u konkretnom slučaju Federalnog stožera civilne zaštite", stoji između ostalog u odgovoru
Vijesti / Politika | 17. 04. 2020. u 15:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Očitovanje Eugena Ćubele, v.d. ravnatelja Uprave i načelnika Kriznog stožera civilne zaštite HNŽ na dopis gosp. Šerifa Špage, predsjedajućega Skupštine HNŽ, prenosimo u cijelosti.

Poštovani gosp. Špago,

Drago mi je da ste u svom dopisu, u kojem ste iznijeli, kako ste naveli, „lične stavove o određenim  pitanjima  koja se odnose  na rad KŠCZ HNK“, a pritom naglasili i to kako se obraćate  kao predsjedajući Skupštine HNŽ, što je samo po sebi kontradiktorno, ipak naglasili  da dajete  potporu  svim uspješnim aktivnostima  koje je Stožer radio u proteklom razdoblju i koje su dale rezultate.

Nadalje, navodite kako se stanoviti broj članova Stožera Vama obraća, kako spominju da se odluke Stožera pripravljaju na nekim neformalnim tijelima, da oni samo sudjeluju u telefonskom glasovanju prema načelu „uzmi ili ostavi“, da nemaju mogućnost utjecanja na kvalitetu odluka ili zapovijedi,  te da su one često neusklađene i neprovedive.

Gospodine Špago, jedini lijek za takve neutemeljene izjave, oportune i destruktivne naravi, jest da te članove Stožera koji Vam se obraćaju podsjetite na to da su u ovim teškim trenucima zajedničke borbe protiv pandemije koronavirusa, „iz petnih žila“ i bez traženja ikakvih alibija, dužni prionuti na posao!

U dopisu  ste  nam dali nam potporu za uspješne aktivnosti koje su, dakle, dale rezultate. Ti uspjesi na opće dobro bi bili  još vidljiviji da su svi članovi  Stožera radili odgovorno i bez ikakve zadrške i traženja izlika.

Spominjete i pitanja transparentnosti javnih nabava, načina njihove provedbe, raspodjele zaštitne  medicinske opreme zdravstvenim ustanovama, pa Vas i to, kao dovodi u dvojbu.

Podsjećamo Vas  da Odluku  Vlade HNŽ od  24. ožujka  o prihvaćanju  Sporazuma  o suradnji između UNDP-a  i Vlade  HNŽ u kojoj u točki IV.  doslovce stoji :“ Zadužuje se  Županijski stožer civilne zaštite  HNŽ da UNDP-u dostavlja  specificirane odluke  na realiziranje sukladno ovom Sporazumu.“.

Iz toga je sasvim  razvidna  cjelovita transparentnost i nabave, i provedbe i raspodjele zaštitne medicinske opreme, jer sve je sastavnicom svakodnevna rada, kao i zajedničkih  koordinacijskih sastanaka Županijskog stožera civilne zaštite HNŽ  i Vlade HNŽ  na kojima se razgovara, predlaže i dogovara, uz ostale, i ta vrsta tematike.

Dakle, zapovijed od 9. travnja nije ni nejasna, ni neprecizna, ni dvosmislena, ni  neprovediva, kako ste  imputirali Stožeru u svom dopisu, nego je upravo usuprot svemu tomu.

Dakle, prije svega, zakonski utemeljena i usuglašena sa zapovijedima  i preporukama viših razina vlasti, u konkretnom slučaju Federalnog stožera civilne zaštite.

Gospodine Špago, dopustite nam slobodu pozvati Vas u ime Županijskog stožera  Civilne zaštite HNŽ da, kao i Kolegij koji predvodi rad cijele naše Skupštine, razmotrite mogućnost kako da u ovom teškom, kriznom i izvanrednom stanju pomognete Županijskom stožeru civilne zaštite HNŽ i Vladi HNŽ  svojim konstruktivnim prijedlozima, a  prije  svega cjelokupnom pučanstvu naše  Županije, koje bi svakako što prije htjelo osjetiti da i zakonodavna vlast aktivno djeluje na  prevladavanju  poteškoća prouzočenih pandemijom  koronavirusa.

Na tom tragu, vas i gosp. dopredsjedatelja Skupštine pozivamo  u posjet Županijskom stožeru  civilne zaštite", zaključio je u priopćenju za javnost Eugen Ćubela.

Podsjetimo, Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, poslao je dopis prošli tjedan načelniku Županijskog stožera civilne zaštite Eugenu Ćubeli u vezi sa spornom naredbom o zabrani kretanja građana HNŽ izvan mjesta prebivališta.

Špago je u svom dopisu naveo da je "naredba neprecizna, dvosmislena, neprovodiva i upitnih efekata".

Kopirati
Drag cursor here to close