Nije preša

Crna Gora dobila glavnog tužitelja otvarajući put za nastavak pregovora s EU-om

Crna Gora je otvorila sva 33 poglavlja u pregovorima sa EU-om i privremeno zatvorila tri. Posljednje poglavlje zatvoreno je prije šest godina.
Vijesti / Politika | 28. 01. 2024. u 08:33 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crnogorski parlament izabrao je u subotu glavnog državnog tužitelja, ispunivši jedan od uvjeta za deblokadu pregovora sa EU-om koji su godinama u zastoju.

Zastupici se od 2019. nisu mogli dogovoriti oko kandidata za tu poziciju. U subotu je potrebnu većinu dobio Milorad Marković zahvaljujući glasovima vladajuće koalicije i dijela oporbe.

Crna Gora je krajem prošle godine kompletirala ustavni sud te sudski i tužiteljski savjet čime je pokrenula proces višegodišnje deblokade pravosudnog sustava.

Politička međuvladina konferncija Crna Gora-EU, prva poslije više od dvije godine održat će se u ponedjeljak u Bruxellesu. 

“EU pozdravlja prve korake koje je preduzela novoformirana vlada i ambiciju Crne Gore da napreduje u pristupnim pregovorima na temelju kontinuiranog napretka u reformama i ponovo potvrđuje svoju opredijeljenost za daljnju podršku Crnoj Gori u njenim nastojanjima ka članstvu u EU-u", piše u nacrtu zajedničke pozicije EU-a za međuvladinu konferenciju u koju je uvid imao dopisnik RTCG-a iz Bruxellesa.

Ističe se da su politički konsenzus i volja potrebni da bi se hitno ispunile dugotrajne reformske obaveze, posebno u poglavljima 23. i 24.

"S tim u vezi, Crna Gora treba ukloniti sve preostale praznine u područjima borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, slobode izražavanja i slobode medija te nastaviti, ubrzati i produbiti reforme o nezavisnosti, profesionalnosti i odgovornosti pravosuđa", navode u EU.

Crna Gora je otvorila sva 33 poglavlja u pregovorima sa EU-om i privremeno zatvorila tri. Posljednje poglavlje zatvoreno je prije šest godina.

Kopirati
Drag cursor here to close