Shopping

Čovjek koji je uslikao Biseru ima još pitanja

''Zašto niste išli u kupovinu za vikend sa porodicom već u zadnji tren, pred iftar, je vaša privatna stvar i to me uopšte ne zanima'', napisao je.
Vijesti / Politika | 14. 04. 2021. u 18:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinar Ermin Zatega koji je u utorak zabilježio fotografije na kojima ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković pod pratnjom i uz rotacijska svjetla obavlja šoping, zatražio je službeno informacije od Ministarstva vanjskih poslova. 

Koliki egoistični, besramni, lopovski parazit (od nula do Bljaksera Turković) moraš biti pa da te po namirnicu u Bingo u...

Objavljuje Ermin Zatega DucaUtorak, 13. travnja 2021.

''Napisao sam zahtjev u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH. Taj zakon je solidno oružje koje građani i novinari u BiH na žalost nedovoljno koriste. Čast izuzecima'', naveo je Ermin Zatega na Facebooku.

Zatega je zatražio više dokaza:

''Na ruke Ministrice Bisere Turković,

Kao građanin BiH, a u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH, tražim da mi dostavite sljedeće informacije:

1. Fotokopiju Zakona, podzakonskog propisa ili drugog akta kojim je propisana obavezna 24-časovna službena pratnja i dva službena vozila za Zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, čak i kada obavlja privatne obaveze.

2. Podatke o tome da li je ženska osoba koja vam je pomagala pri kupovini namirnica zaposlena u Ministarstvu vanjskih poslova BiH ili u nekoj drugoj javnoj instituciji, odnosno da li je svoj prekovremeni angažman na kupovini namirnica za vaš porodični iftar uradila kao ličnu uslugu ili naplatila iz budžeta?

3. Listu zvaničnih sastanaka i drugih poslova koje ste u svojstvu Ministrice vanjskih poslova BiH obavljali dana 13. aprila 2021. godine, sa satnicom tih sastanaka i poslova.

4. Materijalni dokaz da je račun za namirnice, koje ste spomenutog datuma kupili u samoposluzi u naselju Šip, plaćen vašim ličnim sredstvima a ne službenom karticom odnosno javnim sredstvima.

Napominjem da ste u skladu sa spomenutim zakonom dužni odgovoriti na ovaj zahtjev u roku od 8 odnosno 15 dana.

Izrevoltiran jučerašnjom reakcijom minstrice Turković, danas sam zvanično tražio informacije od Ministarstva vanjskih...

Objavljuje Ermin Zatega DucaSrijeda, 14. travnja 2021.

Obrazloženje.

Ja sam juče, 13. aprila 2021 godine, objavio fotografije vaše kupovine namirnica u samoposluzi uz pratnju i asistenciju javnih službenika/ca.To su prenijeli brojni mediji kao i vašu reakciju koja je uslijedila a u kojoj ste rekli da sam vas želio "tobože kompromitovati". Ne "tobože". Objavio sam to jer smatram da ste se sami kompromitovali ponašanjem koje smatram odvratnim, parazitskim i nemoralnim i doživljavam kao zloupotebu javnih sredstva za ličnu korist. A koristiti javna sredstva za ličnu korist je za mene de fakto krađa kao i jedna od osnovnih definicija korupcije.

Napisali ste i sljedeće: "Vjerovali ili ne, zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH moraju biti pod službenom pratnjom 24 sata, pa i onda kada obavljaju privatne obaveze." Ja vam ne vjerujem ministrice i stoga u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH tražim da mi dostavite propis koji se pozivate. To tražim prvenstveno kako bih znao tačan naziv propisa (ukoliko takav uopšte postoji) za čije što hitnije ukidanje ću se u budućnosti zalagati.

Zašto niste išli u kopovinu za vikend sa porodicom već u zadnji tren, pred iftar, je vaša privatna stvar i to me uopšte ne zanima. Međutim, vaša kupovina namirnica postaje javna stvar i javni interes tek kada to radite službenim sredstvima. A to me zanima i motiviše na otpor i revolt.

Također, ne vjerujem ni da vam je jučerašnji dan bio dug a radno vrijeme do 18:30 jer ramazanska čestitka jedina aktivnost zabilježena juče na internet stranici Ministarstva, koje inače objavljuje saopštenja nakon i najbeznačajnijih protokolarnih susreta.

S obzirom da je vaša jučerašnja kupovina namirnica koštala građane BiH popriličnih sredstava, za što niste izrazili ni najmanje kajanje niti osjećaj lične odgovornosti, opravdano sumnjam da ste i za plaćanje tih namirnica koristili službenu karticu i javna sredstva - iz famozne budžetske stavke "troškovi reprezentacije".

Doktorirali ste 1995 godine međunarodne odnose na "Pacific Western University, USA" na Hawaima. To je dopisni univerzitet (polaže se poštom ili e-mailom) koji nikad nije imao akreditaciju amričkih institucija nadležnih za obrazovanje a ugašen je nakon sudske tužbe 2006. godine. Imaju i Amerikanci svoje travničke univerzitete, zar ne?.Vjerujem, reći ćete da je to bilo po zakonu.

Prema informacijama Centra za istraživačko novinarstvo (CIN): vlasnica ste pet kuća u BiH te dva stana u Hrvatskoj i Australiji. Od Opštine Stari Grad ste 2008. godine otkupili stan od skoro 120 kvadrata plativši ga certifikatima samo 15.400 KM. Četiri godine kasnije ste ga jprodali po jedanaest puta većoj cijeni - za 180 hiljada maraka. Zatim ste kupili dvije kuće u Sarajevu, koje vrijede skoro pola miliona maraka.

Vjerujem da ćete i za ove podatke reći da je sve bilo po zakonu i opet se populistički kriti iza Ramazana i iftara. Ali ove informacije su dovoljne da sumnjam u vašu sposobnost da obavljate tako važnu funkciju kao i u vaše moralne kvalitete.

Pozdravljam vas'', napisao je Zatega.

Turković se, u vezi s fotografijama, oglasila na Facebooku kazavši da službeni automobili i pratnja nisu njen izbor s obzirom na to da je zamjenicima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH to zapravo obaveza 24 sata dnevno.

"Vjerujte da bi i meni bilo draže da sam kupovinu obavila u miru sa obitelji za vikend nego da sam to uradila ovako, u zadnji tren, pred iftar nakon dugog radnog dana. Ali, mora se brinuti i o obitelji i o domaćinstvu, posebno u ovo vrijeme ramazana", napisala je ona. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close