Izjava i reakcija

Čovićeva izjava o preustroju države uznemirila Komšića

Čović je naveo kako će ova stranka ponuditi rješenja preustroja BiH što uključuje i teritorijalnu reorganizaciju zemlje.
Vijesti / Politika | 19. 08. 2022. u 15:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je u petak u Vitezu kako je nakon Schmidtova poziva da se pokuša postići dogovor u roku od šest tjedana, što istječe sredinom rujna, razgovarao s čelnicima većine bošnjačkih i srpskih političkih stranaka. Po njemu sada u vremenu pred izbore nije realno postići dogovor o izbornoj reformi.

Upitan kako će stranke okupljene oko HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora reagirati u slučaju da se ipak Izborni zakon ne promijeni čime bi se otklonila opasnost preglasavanja Hrvata od četiri puta brojnijih Bošnjaka, Čović je naveo kako će ova stranka ponuditi rješenja preustroja BiH što uključuje i teritorijalnu reorganizaciju zemlje.

„Na tome se radi intenzivno. To znači dati racionalnije rješenje. Kako neki predlažu da ovo bude građanska država oslobođena ‘okovima entiteta’, legitimno je s naše strane predložiti sukladno ustavima promjenu koja će osigurati takvo nešto“, rekao je Čović.

Teritorijalna organizacija nije moguća

Na ove Čovićeve riječi odmah je reagirao član Predsjedništva Žaljko Komšić poručivši kako nikakva teritorijalna reorganizacija nije moguća.

"Nikakva teritorijalna reorganizacija Bosne i Hercegovine, na etničkom principu i raspakivanje Daytonskog sporazuma, u ovakvim političkim okolnostima nije moguća, a da to ne proizvede sukobe", kazao je.

Komšić je također poručio kako oni koji pozivaju na teritorijalnu reorganizaciju BiH time samo vrše pritisak, i šalju jednu vrstu javne prijetnje kako bi se njihovi, kako je napisao, anticivilizacijski i antieuropski zahtjevi o izmjenama Izbornog zakona ispunili.

“Oni koji o eventualnim rješenjima donose odluke prijetnje etnoteritorijalnom reorganizacijom ne smiju uzeti kao realnost, pored brojnih prijedloga probosanskih stranaka o ograničenim izmjenama Ustava i izbornim zakonima koji su u više navrata dostavljani u parlamentarnu proceduru ali i na uvid međunarodnim zvaničnicima”, napisao je Komšić.

Ustroj države koji može služiti građanima, a ne političkim oligarhijama

Na izjave lidera HDZ-a reagirao je i predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić poručivši kako Čoviću treba biti jasno da pojam teritorijalna organizacija ne znači isto što i etnička dominacija.

''Da, slažem se da nam treba i teritorijalna reorganizacija, da nemamo stotinu ministara, 13 premijera i 11 zdravstvenih sustava. Treba nam ustroj države koja može služiti građanima, a ne političkim oligarhijama SDA, HDZ i SNSD. Vidjeli smo kako SDA i HDZ reorganiziraju sustav na primjeru MUP-a HNŽ. Kako lako i jednostavno dogovore podjelu političke kontrole po stranačkoj liniji. Zanima me, ulaze li u plan teritorijalne reorganizacije i dijelovi Njemačke i Skandinavije gdje su Čović i HDZ valjda 'strateški' naselili desetine tisuća Hrvata iz Bosne i Hercegovine? Isto je i s Bošnjacima, Srbima i svima drugima. Otišli su u te zemlje gladni i hljeba i kruha, ali siti isprazne priče, odglumljenih predizbornih sukoba i potpuno autentičnog postizbornog čerečenja javnih dobara i resursa, sve uz brz i lagan dogovor HDZ-SDA-SNSD'', poručio je Nikšić.

Inače,u Vitezu je danas održana dvodnevna klauzura HDZ-a BiH, koja je okupila dužnosnike sa svih razina izvršne i zakonodavne vlasti, kao i kandidate ove stranke na predstojećim izborima za sve razine vlasti. Tijekom press konferencije Čović je istaknuo kako HNS neće odustati od teritorijalne reorganizacije ukoliko ne bude "potpune ustavne ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja".

Čović je medijima pojasnio kako je u Vitezu usvojena i strategija koja je upotpunila vizije HDZ-a do 2030. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close