Uvjeren

Čović: Već u sljedećoj godini BiH bi mogla ostvariti kandidatski status

Čović je iskazao uvjerenje da će BiH već u sljedećoj godini ostvariti kandidatski status za ulazak u Europsku uniju.
Vijesti / Politika | 10. 10. 2017. u 16:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Treba nam jedna realna slika o BiH koju možemo predočiti u Bruxellesu gdje ću boraviti 24. listopada, a želja mi je da iza toga ne bude nikakva negativna reakcija iz BiH'', izjavio je danas u Goraždu predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović te ujedno iskazao uvjerenje da će BiH već u sljedećoj godini ostvariti kandidatski status za ulazak u Europsku uniju.

Tijekom svoje radne posjete Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, predsjedavajući Čović sastao se s predsjedavajućom Skupštine BPK-a Aidom Obuća, premijerom Emirom Okovićem i ministrima u kantonalnoj vladi.

Sastanak Čovića s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a realiziran je u okviru njegovih radnih posjeta i susreta s predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH.

Čović je istaknuo tom prilikom da mu je namjera bila upoznavanje s aktivnostima i planovima zakonodavne i izvršne vlasti u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde. U tom kontekstu ukazao je na značaj postizanja financijske stabilnosti i osiguranja granta s federalnog nivoa vlasti kako bi i ovaj kanton, ravnopravno kao i ostali kantoni, mogao financirati svoje ustavne i druge nadležnosti.

Predsjedavajući Čović posebno je istaknuo važnost pravovremenog usvajanja proračuna za sljedeću godinu na svim nivoima vlasti što je ocijenjeno ključnim faktorom financijske stabilnosti u državi i jednim od osnovnih preduvjeta za MAP i kandidatski status BiH.

Tijekom sastanka bilo je govora i o Zakonu o trošarinama BiH.

''U tim trošarinama je predviđeno da bi jedan dio upravo išao na ovu razinu vlasti kada su u pitanju ceste. Na tome ćemo dalje inzistirati kako bismo zaštitili sve razine vlasti kada je u pitanju ta prihodovna strana, o modernizaciji i popravkama cesta kako bi se ovo područje pretvorilo u prvi ulazni dio BiH, a ne onaj zadnji kako to neko voli kazati'', poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Tijekom susreta, premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković naglasio je da ovaj kanton kao ravnopravna administrativna jedinica u sastavu FBiH treba imati jednake mogućnosti za financiranje svojih nadležnosti.

On je ujedno istakao da je Bosansko-podrinjski kanton u potpunosti opredijeljen da slijedi put euroatlatskih integracija i ispunjavanja obaveza za članstvo u Europskoj uniji.

''Veoma bitno pitanje za cijelu državu BiH je pitanje europskih integracija. Imali smo priliku da se upoznamo sa cjelokupnim procesom, u kojoj je on fazi, kakva je uloga kantona u tom procesu i na kraju, izaslanstvo smo upoznali što je to urađeno u BPK Goražde i još jednom podsjetiti da smo kao kanton sve naše obaveze u tom procesu završili'', podcrtao je premijer Emir Oković.

Na sastanku je data podrška daljem privrednom razvoju ovog prostora koji, kako je istaknuto, neće moći opstati bez potpore s višeg nivoa vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close