Sastanak

Čović: U idućih 10 dana napravit ćemo snažan iskorak

Čović je kazao da su na sastanku govorili o proračunu BiH za 2024. godinu, Izbornom zakonu i svim drugim zakonima koji se tiču europskog puta BiH.
Vijesti / Politika | 28. 11. 2023. u 19:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak predstavnika parlamentarnih političkih stranaka iz Federacije BiH, koje čine većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH - Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH), Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH), Naroda i pravde (NIP) i Naše stranke održan je u utorak u zgradi Parlamentarne skupštini BiH.

Realna slika 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon sastanka izjavio novinarima da su na dnevnom redu imali teme - od proračuna BiH za 2024. godinu, Izbornog zakona, svih drugih zakona koji se tiču europskog puta BiH, odluke koje se tiču europskog puta, obveza iz Federacije kao što su sudac Ustavnog suda, neke druge odluke koje se vežu za Federaciju, a opet su na razini Elektroprenosa, odnosno razini BiH.

Pročitajte još

"Drago mi je da smo se danas sastali iz razloga što imamo nekoliko dana do odlaska na zajedničke sastanke, gdje će većina nas biti nazočna, u Bruxellesu, kako bi, ukoliko nastavimo kako smo večeras razgovarali, mogli potaknuti sve druge partnere koji će biti s nama u Bruxellesu da stvorimo jednu realnu sliku. Da BiH otkloni manjkavosti iz izvještaja i da kroz dvanaesti mjesec otvorimo taj jedan pregovarački proces kroz jedno pozitivno očitovanje predstavnika EU o BiH. Drugim riječima, da izvučemo ovu manjkavost vremensku koju smo napravili u nedonošenju odluka koje su bile za cilj krajem desetog mjeseca", naveo je Čović.

Kaže kako misli da o svim ovim temama na razini Federacije BiH imaju jedan usuglašen stav između partnera.

"Sad ćemo vidjeti, u ovih nekoliko dana, kako i sa svim drugim partnerima, primarno misleći na predstavnike SNSD-a, izdogovarati ove stvari tako da možemo stvoriti jednu sličnu atmosferu, koju imamo danas ovdje, u Bruxellesu kada budu ti zajednički sastanci sa predstavnicima EU, koji su već zakazani", kazao je Čović.

Snažan iskorak?

On je govorio i o mogućnosti donošenja Izbornog zakona.

"Nadam se da ćemo u narednih desetak dana i onoga što je ostalo da se usuglasi, pitanje Izbornog zakona, da ćemo dotaknuti i napraviti snažan iskorak. Mislim da nam je zbog političke situacije i sigurnosne situacije u okruženju prevažan za nas, primarno u FBiH", rekao je Čović.

Kaže kako mu se čini "da nam je nužan još jedan pozitivan iskorak".

"Naše je opredjeljenje da se izvučemo iz ove krize na način da i unutar Federacije BiH, što je samo do nas, odmah pokažemo praktično da jesmo vlast, da možemo obnašati vlast, da donosimo odluke, a ne da čekamo da nekoga uvijek moramo odobrovoljavati oko tih odluka. Isto tako, da nađemo nužne kompromise, koji su nužni po europskim standardima, da bi se svi usuglasili da možemo sve one zakone koji su nam do sada bili tema, da ih možemo usuglasiti", istaknuo je Čović.

Dodao je kako su procijenili da im je proračun na razini BiH prevažan i da tu stvar trebaju usuglasiti s partnerima kako bi paralelno, dok se usvajaju proračuni na entitetskoj razini, bio usvojen proračun na razini BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close