''Na žalost, tako je''

Čović službeno potvrdio: Izbora u Mostaru neće biti

''Morat ćemo sačekati naredne lokalne izbore. Nažalost, to je tako", kazao je Čović.
Vijesti / Politika | 02. 07. 2018. u 18:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zbog nemogućnosti dogovora stranaka ove godine izbori u Mostaru "sasvim sigurno neće biti održani", rekao je Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na konferenciji za medije uoči proširene sjednice HDZ-a.

"Nažalost, naš paket je bio Dom naroda, Predsjedništvo i Mostar, to su odluke Ustavnog suda BiH. Obzirom da nije dogovoreno ništa, bojim se da danas možemo sasvim otvoreno kazati, da izbora u Mostaru uz ove izbore, sasvim sigurno neće biti. Morat ćemo sačekati naredne lokalne izbore. Nažalost, to je tako", kazao je Čović.

Dodao je kako sutra ima sastanak sa predstavnicima američke administracije i američkog Kongresa po pitanju Izbornog zakonodavstva.

''Neki su kalkulirali da svaki dan možemo mijenjati Izborni zakon i možemo, samo je pitanje standarda. To je ono što sam stalno govorio u pregovorima s EU i administracijom SAD-a i na sastancima Venecijanske komisije, postavljao sam jasno pitanje 'je li to standard demokratskog svijeta?'. Taj standard je jasan, dvanaest mjeseci prije izbora Izborni zakon se  nigdje u svijetu ne mijenja; danas to možemo raditi, ali samo dovodimo novo načelo koje nas može opterećivati u puno stvari'', rekao je Čović, dodajući da ne na sastanku s predstavnicima Kongresa ponoviti dosadašnje stajalište, jer nije to 'pitanje crta', nego minimum minimuma koji se moraju ostvariti.

''Bez obzira što neki kažu da smo tvrdog stava, da nismo spremni na promjene, neke stvari se ne mogu promijeniti. Ne može se promijeniti odnos prema legitimnom predstavljanju na svim administrativnim razinama. Kako to uraditi stojimo otvoreni za 1000 modela. Kraj je prvog dijela kampanje, već idući tjedan se ulazi u formalnu drugu fazu kampanje, obišao sam svaki dio BiH i to ću i narednih deset dana raditi, bojim se da je sužen prostor za velike priče oko izmjena u Izbornom zakonodavstvu; istovremeno s partnerima s kojima imate nadmudrivanje, pratite medije i čitate poruke koje se šalju'', kazao je Čović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close