Radno

Čović s britanskim veleposlanikom: Očekujemo podršku međunarodnih partnera

Čović je naglasio kako jednakopravnost tri konstitutivna naroda u BiH kao i svih njenih ostalih žitelja mora biti praktično demonstrirana u političkoj zastupljenosti na svim razinama vlasti.
Vijesti / Politika | 10. 08. 2022. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Dragan Čović primio je u srijedu u Sarajevu u nastupni posjet veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Nj. E. Juliana Reillya.

Dužnosnici su razgovarali o bilateralnim odnosima, aktualnoj političkoj situaciji kao i reformama i predstojećim izborima.

U svjetlu političke situacije, Čović je brifirao o naporima koji se snažno ulažu za stabilizaciju unutarnjih prilika, te nužnosti izborne reforme kojom bi se implementirale sve presude, kako međunarodnih, tako i domaćih sudova čime bi se uklonile postojeće nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu.

Također, Čović je naglasio kako je preznačajno omogućiti implementaciju izbornih rezultata u što kraćem roku nakon održavanja listopadskih Općih izbora.

Čelnik HDZ-a izrazio je i očekivanje da međunarodni partneri iskažu punu podršku tom procesu, ističući kako jednakopravnost tri konstitutivna naroda u BiH kao i svih njenih ostalih žitelja mora biti praktično demonstrirana u političkoj zastupljenosti na svim razinama vlasti.

Dužnosnici su razgovarali i o euroatlantskim integracijama i preostalim reformama koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti na tom putu. Čović je još jednom istaknuo čvrstu i nedvojbenu opredijeljenost hrvatskih predstavnika u tom procesu, naglašavajući kako euroatlantski put nema alternativu, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, 'prašinu' je posljednjih dana podigao memorandum Veleposlanstva Izraela o legitimnosti i Općim izborima u BiH, a čije je objašnjenje tražila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Također, Veleposlanstvo Irana u BiH i veleposlanik Izraela u Hrvatskoj razmijenili su 'teške riječi' preko društvenih mreža, a povod svemu su aktualnih rasprava o izmjenama izbornog zakona u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close