Dijalog

Čović: Nema više varanja

"Vrlo jasno smo kazali kako je kriza preozbiljna.''
Vijesti / Politika | 29. 10. 2021. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sastanka Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u Istočnom Sarajevu, lider SNSD-a Milorad Dodik je naznačio visok stupanj suglasnosti u vezi s izbornom reformom u BiH.

"Treba privesti kraju i priču oko izborne reforme i mi ovdje imamo visok stupanj suglasnosti o tome. Da osnova za bilo kakvo modeliranje političkog, izbornog sistema u BiH nije ništa novo što mi želimo uvesti, već želimo afirmirati nešto što je u suštini same BiH, a to je vidljivost konstitutivnih naroda u pogledu njihovog predstavljanja na bilo kom nivou i prava, naravno, na legitiman izbor. To je nešto o čemu smo se mi već duže vrijeme usuglasili i ja ne razumijem zašto u Federaciji BiH već deset godina se ne prihvata bazičan odnos i sistem i mogu da razmišljam da se radi o narastajućem muslimansko-bošnjačkom nacionalizmu koji produkuje da se drugi stave u nezadovoljavajući i nezahvalan položaj. U ovom slučaju, hrvatskog, i u nekim drugim odlukama, srpskog naroda", rekao je Dodik.

Lider SNSD-a također je ustvrdio da razgovori nimalo nisu bili u smjeru degradiranja Bošnjaka u odnosu na Srbe i Hrvate.

Kaže da je besmisleno razmišljati u smjeru da će neko nekoga prevariti, što on, kako je dodao, ne želi ni za jedan narod.

Ako se zaista ne riješi problem vezano za kompletan sektor izbora, a to znači Središnje izborno povjerenstvo koja je izabrana potpuno netransparentno i nelegitimno, apsolutno se ulazi u proces u kojem BiH ne može računati na smirivanje političkih razlika izraženih kroz konflikt na svakom pitanju. Legitimno predstavljanje je pravo svakog naroda da izabere svoje političke predstavnike i apsolutno polazna i završna točka bilo kakvog pitanja kroz izborni proces - naglasio je Dodik.

Lider HDZ-a Dragan Čović je nakon sastanka kazao da mu je bilo veoma bitno čuti Dodikov stav o izmjenama izbornog zakonodavstva i da su pregovori način za premašivanje trenutne krize u BiH, najizrazitije od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

"Naš zajednički stav je da jednostavno moramo osigurati osnovu da konstitutivni narodi budu legitimno predstavljeni tamo gdje Ustav to predviđa - u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i u domovima naroda. I vjerujem da oko toga imamo zajednički stav kojeg smo iznijeli predstavnicima međunarodne zajednice", rekao je Čović.

"Oko toga u kojoj mjeri idemo i razgovaramo, dominantno o izmjenama Izbornog zakona u Federaciji BiH i kako osigurati izbor dva člana Predsjedništva - hrvatskog i bošnjačkog tako da u domu naroda FBiH budu legitimno izabrani, a ne da neko u ime nas bira. Jer tamo je potpuno drugačiji sistem nego u RS", kazao je također lider HDZ-a.

Po njegovim riječima, sudionici su dogovorili intenzivnu komunikaciju, a o većini pitanja imaju zajednički stav.

Odgovarajući na novinarsko pitanje podržava li Dodikovu namjeru da Republika Srpska više ne sudjeluje u radu Oružanih snaga i Uprave za indirektno oporezivanje osvrnuo se i na sinoćnji susret s međunarodnim zvaničnicima, a kojem su prisustvovali on i Dodik.

"Mi smo sinoć na dugoj večeri imali izlaganje Dodika predstavnicima međunarodne zajednice. Vrlo je jasno kazao zašto Republike Srpska to želi uraditi i što su uvjeti da počne funkcioniranje. Ključna riječ je da više nema varanja. Ustav Bosne i Hercegovine je osnova svega, a sve drugo je dobra volja", smatra Čović.

Ponovio je da podržava sve ono što je u skladu s Ustavom.

Kopirati
Drag cursor here to close