Zajedno na izbore

Čović: Ne želim komentirati odluku o trećem entitetu, članak sedam je nedvosmislen i jasan

"Zaključili smo da će prva točka biti implementacija zaključaka našeg sabora. Ako se ne ispoštuju dogovori, mislim da ćemo ići u tom pravcu'', kazao je Čović.
Vijesti / Politika | 09. 05. 2022. u 16:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sjednice Predsjedništva HNS-a, novinarima se obratio Dragan Čović koji je pojasnio o čemu se razgovaralo, kao i do kojih zaključaka su došli nakon današnje sjednice.

''Na HNS-u smo imali dvije teme - Aktualnosti oko izmjena Izbornog zakona i provedba onog programa kojeg je donijelo po nama nelegalno i nelegitimno Središnje izborno povjerenstvo, ali želimo dosljedno poštivati termine i sve ono što je stavljeno i da donesemo odluku oko narednih izbora. Posebna točka je bila provedba zaključaka izvanrednog Sabora gdje smo dogovorili kako ćemo se nositi prema tim zaključcima'', kazao je Čović.

Foto: Bljesak.info / Sjednica HNS-a

Također je istaknuo kako je činjenica da ''prije svega SDA, ali ne samo i oni već nekoliko mjeseci izbjegavaju razgovore. Prvi formalni način kako su to izveli, to je bio 12 mjesec kad smo trebali imati pregovore u Sarajevu, kad su rekli da ne žele doći. Odnosno stvorila se ona klima 'tko dođe, on je izdajnik Bošnjačke politike'''.

Dragan Čović, predsjednik HNS-a i lider HDZ-a izjavio je kako će 22. svibnja biti održana nova runda razgovora u vezi izmjena Izbornog zakona kojoj će prisustvovati predstavnici Europske administracije s najviših razina.

''Pa i prošli tjedan kad sam imao razgovor sa predstavnicima europske administracije, gdje smo se dogovorili za posjetu ključnih ljudi europskog parlamenta gdje sam rekao da što se tiče HDZ-a i hrvatskog naroda nemaju problema ali ako žele nešto razgovarati, prije svega trebaju vidjeti one koji izbjegavaju razgovore i koji podržavaju 'status quo' već zadnjih godinu i pol dana. Vjerujem da će do razgovora doći ali detalje još ne znam. Snažna politika koja dolazi izvana omogućava ovim ljudima da se ponašaju kako se ponašaju'', naglasio je Čović.

Foto: Bljesak.info / Sjednica HNS-a

Kazao je kako smo točno prije dvije godine imali proglašene lokalne izbore, a onda su 17. svibnja ''sjeli i dogovorili se da napravimo izmjene izbornog zakona za Grad Mostar'' te dodao kako su tad ''zagovor radili Bošnjaci i mi smo to podržali. Danas mi to zagovaramo, a Bošnjaci to izbjegavaju, a Međunarodna zajednica tome pristupa na neki taktički način''.

Na konferenciji za medije dotaknuo se i SIP-a te još jednom ponovio kako je to politička institucija.

''Što se tiče SIP-a, to je politička institucija koja je napravljena na način da jedna politička opcija može upravljati idućim izbornim procesom. I dobro je da se predsjednik javio i rekao da će procijeniti djeluje li netko protiv Daytona pa će vidjeti hoće li ga skinuti ili neće. Dobro je da su to javno kazali i to govori u kakvom ambijentu živimo. To im nikada neće proći, tako da izbjegnimo bilo kakva nagađanja oko toga što je SIP''.

Foto: Bljesak.info / Sjednica HNS-a

Naglasio je Čović kako su se ''danas dogovorili da zajednički idemo na izbore''.

''Što se tiče Milanovića, ja ne želim komentirati bilo kakvu odluku o trećem entitetu i o tome kako je on to doživio. Mislim da je taj članak sedam nedvosmislen i jasan. Kaže se da će se s pravnim i političkim sredstvima, sukladno Ustavu i zakonu, riješiti pitanje institucionalne i organizacijske transformacije BiH na tragu federalizma i sve je to tamo nabrojano. Zaključili smo da će prva točka biti implementacija zaključaka našeg sabora. Ako se ne ispoštuju dogovori, mislim da ćemo ići u tom pravcu''.

''Sve stranke su se danas dogovorile dvije stvari - Da izlazimo na izbore i da imamo potpuno zajednički nastup za člana predsjedništva i zajednički nastup u RS-u. Poslat ćemo poruku - Jedan kandidat u ime svih i jedan zajednički pristup izborima u RS-u''.

Kopirati
Drag cursor here to close