Prijam kod predsjednika

Čović podržao projekt istraživanja povijesti Drugog svjetskog rata u Širokom Brijegu

Povod prijamu bio je završetak projekta istraživanja povijesti Drugoga svjetskog rata i poraća na području Širokog Brijega
Vijesti / Politika | 13. 02. 2018. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović primio je u utorak u Mostaru Peru Kožula i Velimira Mabića, predstavnike Povjerenstva za otkrivanje i uređivanje grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća Široki Brijeg, te voditelja izgradnje ''Groblja mira'' na Bilima Milu Pušića.

Povod prijamu bio je završetak projekta istraživanja povijesti Drugoga svjetskog rata i poraća na području Širokog Brijega, projekta koji je nastajao punih osam godina i koji je kroz vrijeme jednim dijelom i izišao iz predviđenih i zamišljenih okvira, odnosno zahvatio i susjedna, bliža, ali i malo dalja mjesta i gradove oko Širokog Brijega.

U priopćenju za javnost HDZ-a BiH navodi se kako je riječ o dugogodišnem istraživanju partizansko-komunističkih zločina nad pukom Širokog Brijega (i okolice) i njihovim duhovnim vođama - franjevcima.

Rezultati opsežnog istraživanja objavljeni su u dvije knjige i to "Otkopana istina Širokog Brijega (iz Drugoga svjetskog rata i poraća)" i "Od Širokog do Bleiburga i nazad", koje na gotovo 1.200 stranica donose obilje dosad nepoznatih činjenica i informacija, potpuno oprečnih dosadašnjim partizansko-komunističkim stereotipima, a prikupljenih od živih svjedoka onoga tragičnog vremena i događaja.

Kožul i Mabić zahvalili su predsjedniku Čoviću na potpori koju im je pružio, te mu uručili primjerke navedenih knjiga.

Kazali su kako im je potpora predsjednika Čovića bila važna i dobrodošla, prije svega, zbog toga što je još uvijek za ovakve ''škakljive'' projekte teško dobiti i razumijevanje, a kamoli potporu, pogotovu s najviših razina.

Čović je izrazio zadovoljstvo dovršenjem ovog projekta, kako njegovim opsegom, jednako tako i njegovim rezultatima, te ponovio svoju spremnost i u budućnosti poduprijeti svaki ozbiljan projekt koji pokrenu gradska/općinska Povjerenstva ili Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close