Tri zakona

Čović o zakonima: Postoji mogućnost… - Plenković: Zabijte penal

O europskom putu BiH u Banja Luci je govorio i premijer Hrvatske Andrej Plenković koji je rekao da BiH treba iskoristiti svoju pravu šansu…
Vijesti / Politika | 02. 03. 2024. u 17:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je danas u Banja Luci da je u vezi s Izbornim zakonom, kao i Zakonom o Sudu BiH i Zakonom o sprječavanju sukoba interesa urađen dobar dio posla, iako nisu usuglašeni do kraja.

"Postoji mogućnost da u ponedjeljak ili utorak damo jedan glas da smo postigli jednu razinu usuglašenosti i da onda Vijeće ministara usvoji te prijedloge", rekao je Čović novinarima, te dodao da se sve svelo na dva ili tri dana.

Traži se razum

Čelnik HDZ-a BiH je, piše Srna, podsjetio da je posljednjih deset dana trebalo biti usuglašeno nekoliko zakona, a jedan od njih je i Izborni zakon, kao i Zakon o Sudu BiH i Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Prema njegovim riječima, ''pokušava se naći dovoljno razuma da se vjeruje da se, osim potrebe otvaranja vrata kredibilnosti kada je riječ o EU, dobije pozitivan odgovor i da se ne naruše osnove funkcioniranja BiH''.

"To je potpuna ravnopravnost tri konstitutivna naroda u skladu s Ustavom BiH i legitimno predstavljanje tih naroda na svim institucijama BiH", naveo je Čović.

Rekao je kako bi volio da ima puno ljudi koji žele pomoći BiH.

"Ono što mi ne uradimo, ostavljamo dovoljno prostora drugima da se miješaju. Uvjeren sam da BiH neće biti funkcionalna dok izvršna i zakonodavna vlast, politička vlast u BiH koju je narod birao ne preuzme odgovornost za sebe i donosi odluke. Tako ćemo vjerojatno zatvoriti vrata nekima koji misle da mogu i neke druge stvari raditi nametanjem ili na neki drugi način", rekao je Čović.

BiH treba zabiti penal

O europskom putu BiH u Banja Luci je govorio i premijer Hrvatske Andrej Plenković koji je rekao da BiH treba iskoristiti svoju pravu šansu na europskom putu, te pozdravio učinjene napore i izrazio nadu da će uskoro biti postignut dogovor o Izbornom zakonu.

"Na Europskom savjetu u studenom su izboreni najbolji zaključci za BiH kada je riječ o njenom europskom putu. BiH je sad ispred gola i treba pogoditi penal, koji je pred njom kao prava šansa", rekao je Plenković.

Pozdravio je napore Vijeća ministara i predsjedavajuće Borjane Krišto, ali i oba doma u Parlamentarnoj skupštini BiH na usvojenim zakonima.

"Posebno Zakonu o sprečavanju pranja novca, o zaštiti podataka, o novom sporazumu sa Fronteksom, koji je posebno važan u kontekstu nezakonitih migracija", izjavio je Plenković novinarima.

Korak iz Laktaša

Rekao je kako se nada skorom dogovoru o Izbornom zakonu koji je, kako je podsjetio, za partnere na razini vlasti u BiH bio jedan od ključnih preduvjeta.

Ukazujući da se već četiri puta na izborima za člana Predsjedništva BiH dogodilo da Hrvati nemaju predstavnika koji je izabran većinski od hrvatskog naroda u BiH, Plenković je rekao da se to treba i može ispraviti ako postoji politička volja.

Plenković je naglasio da je prijedlog koji je bio predstavljen na sastanku lidera u Laktašima korak u tom smjeru, a razgovori se nastavljaju.

"Mi se nadamo da će u jednom trenutku doći do konsenzusa jer će BiH, siguran sam, bolje i skladnije funkcionirati ako su svi narodi u njoj zadovoljni", ocijenio je Plenković.

Kopirati
Drag cursor here to close