Zločini nad bugojanskim Hrvatima

Podignuta optužnica protiv Selme Cikotića, Dževada Mlaće i Tahira Granića

Optuženi Cikotić, prema Tužiteljstvu, nije spriječio premlaćivanja, mučenja i ubojstva zarobljenih pripadnika HVO-a te iako je imao informacije o počinjenim zločinima, nije poduzeo mjere da ih spriječi i kazni počinitelje.
Vijesti / Flash | 14. 12. 2023. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Dževada Mlaće, Selme Cikotića i Tahira Grahića zbog zločina na području Bugojna.

Optuženi za mučenje, premlaćivanje...

Prema priopćenju Tužiteljstva, osumnjičeni se terete da su – Mlaćo u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno, Cikotić kao zapovjednik Operativne grupe Zapad Armije BiH i Grahić u svojstvu zapovjednika 307. brigade Armije BiH – počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U optužnici se navodi da je Mlaćo naredio ubojstva zarobljenika hrvatske nacionalnosti, na način da je sačinjen popis onih koji će biti ubijeni te je potom izvršeno njihovo odvođenje u prostorije "BH Banke", gdje je od posljedica mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja nastupila smrt trojice zarobljenika.

Nakon toga su, prema Tužiteljstvu, preostali zarobljenici odvedeni na planinu Rostovo i ubijeni od pripadnika Vojne policije i Armije BiH, a potom su njihova tijela uklonjena i skrivena.

Poslije rata, tijela četvorice ubijenih su pronađena i ekshumirana, a za tijelima preostalih žrtava traga se još uvijek, više od 30 godina nakon počinjenja zločina.

Živi štit 

"Cikotić i Granić terete se da su, kao zapovjednici Armije RBiH, izdavali naredbe da se zarobljene osobe hrvatske nacionalnosti, pod prijetnjom oružjem, izvode na obavljanje prinudnih radova na prvim crtama bojišnice, gdje su bili izloženi opasnostima po život, kao 'živi štit', usljed čega su dvojica zarobljenika ubijeni, a više ih je ranjeno", navodi se u priopćenju.

Osumnjičeni Cikotić je, prema Tužiteljstvu, propustio spriječavanje premlaćivanja, mučenja i ubojstva zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te iako je imao informacije o počinjenim zločinima, nije poduzeo mjere da ih spriječi i kazni počinitelje.

Nedavno je Cikotić, prvostupanjskom presudom Suda BiH, osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Podsjetimo, Tužiteljstvo u Središnjoj Bosni istražuje okolnosti samoubojstva muškarca koji je trebao biti svjedok državnog tužiteljstva u istrazi ratnih zločina nad Hrvatima, koje se dogodilo nedaleko lokacije na kojoj se u više navrata tragalo za tijelima najviših hrvatskih vojnih i političkih dužnosnika iz Bugojna.

Umirovljeni policajac iz Donjeg Vakufa izvršio je samoubojstvo na lokaciji Rostova nedaleko Bugojna, gdje su prije dvije godine pronađena tijela četvorice od 21 Hrvata, žrtava ratnoga zločina kojega su počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH tijekom 1993.

Kopirati
Drag cursor here to close