Poruka iz Mostara

Čović: Ne znam otkud ideja da ćemo žrtvovati ijednu poziciju

"To je strateški interes i hrvatskog naroda i time čuvamo BiH. Jednakopravno, ustavno, tri konstitutivna naroda i svi žitelji BiH i legitimno predstavljanje su imperativ i oko toga se ne može razgovarati", naglasio je Čović.
Vijesti / Politika | 25. 01. 2022. u 14:04 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nema pregovora i trgovine oko hrvatskih nacionalnih interesa, naše Ustavne jednakopravnosti i legitimnog predstavljanja hrvatskog naroda u institucijama BiH kako to predviđa Ustav BiH. Jednakim intenzitetom ili, ako ćemo govoriti o prioritetima, to su Domovi naroda, to je Predsjedništvo, provesti sve odluke suda u Strasbourgu i Ustavnog suda BiH. To nisu teme o kojima će se pregovarati od ujutru kad kreću razgovori. Ne znamo kada će završiti, ali su planirani da traju 4-5 dana tako su nam kazali pregovarači koji će doći", kazao je predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović okupljenim novinarima u Mostaru.

Naime, Čović se u utorak sastao s ministrom mora, prometa i infrastrukture Vlade Republike Hrvatske, a nije mogao ne dotaknuti se nadolazećih pregovora o Izbornom zakonu koji su zakazani za srijedu, 26. siječnja u Sarajevu.

"Ne znam otkud ideja da ćemo žrtvovati ijednu poziciju, oko tih stvari se ne pregovara i ne može pregovarati. To je strateški interes i hrvatskog naroda i time čuvamo BiH. Jednakopravno, ustavno, tri konstitutivna naroda i svi žitelji BiH i legitimno predstavljanje su imperativ i oko toga se ne može razgovarati", naglasio je Čović.

Foto: Bljesak.info / Sastanak predsjednika Čovića, ministara Butkovića i dužnosnika prometa i infrastrukture u RH i BiH

Predsjednik HDZ-a BiH potvrdio je kako je zaprimio pozivnicu iz Narodne skupštine RS-a, ali i da nije jedini.

"Činjenica je da smo dobili poziv iz Narodne skupštine RS-a i naravno da ćemo u komunikaciji s predstavnicima RS-a vidjeti što je cilj tog razgovora i što je cilj obraćanja pa prema tome zauzeti stajalište. Rečeno mi je kako smo pozvani Izetbegović i ja da se obratimo. Da li kao predstavnicima stranaka, da li kao predstavnici u Domu naroda ne znam, to ćemo još raspraviti. Osobno nemam problem da razgovaramo u svakoj instituciji BiH kako bi vratili povjerenje u institucije BiH i kako bi omogućili da one profunkcioniraju", istaknuo je.

Podsjetimo, čelnici domaćih stranaka o izmjenama Izbornog zakona razgovarat će s direktoricom pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst te posebnim izaslanikom State Departmenta zaduženim za izbornu reformu Matthewom Palmerom.

Foto: Bljesak.info / Sastanak predsjednika Čovića, ministara Butkovića i dužnosnika prometa i infrastrukture u RH i BiH

Čović je naglasio kako je Prijedlog izmjena Izbornog zakona koji su prije nekoliko dana dostavili članovima sastanka "izričit stav HNS-a".

"To je stav HNS-a nakon godinu i pol dana nakon što smo potpisali Sporazum o Mostaru za Mostar i Izbornog zakon. Legitimno predstavljanje naroda kada je u pitanju Predsjedništvo BiH, odnosno Domovi naroda u FBiH. Uvjeren sam da je to zadnja crta što se tiče HNS-a, a kod pregovora ćemo vidjeti mogu li neke stvari biti drukčije. Vjerujemo da naš prijedlog u potpunosti provodi sve presude, a ne samo Sejdić-Finci, nego sve presude Europskog suda za ljudska prava", naglasio je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close