U HNŽ-u, HBŽ-u i Središnjoj Bosni

Čović: U idućih 15 dana ćemo imati Vlade

Održana je prva konstituirajuća sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.
Vijesti / Politika | 19. 05. 2023. u 13:55 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U idućih petnaest dana ćemo imati vlade u Središnjoj Bosni, HBŽ-u i HNŽ-u'', rekao je na konferenciji za medije Dragan Čović predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, nakon prve konstituirajuće sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Razgovori u HNŽ-u

"Što se tiče Središnje Bosne tu je posao završen i mislim da će oni idući tjedan imati Skupštinu i to potvrditi Vladu Središnjo-bosanske županije. Ovo što sam rekao za HBŽ, područje gdje tri hrvatske stranke imaju većinu, ćemo napraviti zajedničku vladu i u tom pravcu idu razgovori. I dolazimo do HNŽ-a gdje sad razgovara naša županijska struktura s predstavnicima svih stranaka koje čine parlamentarnu skupštinu ovdje. Cilj je do kraja idućeg tjedna definirati odnose u HNŽ-u, a to bi značilo da je to 26. svibnja, da bi u onom zadnjem tjednu svibnja vjerojatno usuglasili resore, dogovorili imena i imali Skupštinu'', rekao je Čović.

Video: Tri županijske vlade imat ćemo u idućih 15 dana

Dodao je da je bitno ''u toj Skupštini imati 20 ruku potpore jer je nužna dvotrećinska većina''.

''Ja sam uvjeren da u narednih, ja uvijek znam pogriješiti u tim rokovima jer želim biti proaktivan ili kako vi kažete preoptimističan, ali sasvim je realno u narednih 20-ak dana da sve Vlade što se nas tiče budu imenovane", poručio je Čović.

Tri ključne odluke

Na današnjoj sjednici su, kaže predsjednik HDZ-a, donesene tri ključne odluke.

"Kao što ste vidjeli danas je održana prva konstituirajuća sjednica gdje smo uz konstituiranje onih koji su izabrani na Saboru još koptirali u Predsjedništvo doktora Mladena Boškovića i razgovarali o provedbi unutarstranačkim izborima i donijeli tri ključne odluke koje su nam nužne u očekivanju; da mi do kraja lipnja završimo najveći dio tih unutarstranačkih izbora na temeljnim organizacijama, općinskim i gradskim, a do kraja srpnja trebali bi se potpuno završiti sve unutarstranačke aktivnosti'', rekao je Čović.

Dodao je da bi time mogli kazati da i završili jedan ciklus izbora u HDZ-u za naredni četverogodišnji mandat.

''Isto tako informirao sam kolege da ćemo mi u idućih 15 dana imati vlade u Središnjoj Bosni, HBŽ-u i HNŽ-u. Tako da možemo kazati da smo i dio implementacije, tamo gdje mi utječemo na rezultate, implementirali'', rekao je Čović.

Izborno zakonodavstvo

Rekao je da su informirali kolege i o dolasku Olivér Várhelyia, za projekte koje su tada dogovorili, a koji nisu pretjerano izlazili u javnost.

''Mislim da će se neke slične aktivnosti raditi zajedno s partnerima američke i europske administracije u narednih 10-ak dana, tako da ulazimo u jedan paralelni proces. Dok izvršna i zakonodavna vlast ubrzava svoje aktivnosti da onaj politički sektor odgovornosti koji stoji za ovu godinu, a ima ih jako puno. Za nas je ključno izborno zakonodavstvo i ono sve što treba završiti, da privedemo na neki način kraju", rekao je Čović, dodajući da će na idućoj sjednici mati kvalitetne radne točke.

"Pošto je ovo samo konstituirajuća sjednica, ništa više od toga, iduća bi bila vjerojatno u idućih 25 do 30 dana. Tada ćemo imati vrijedne i kvalitetne radne točke, a tada ćemo sigurno moći informirati javnost da smo sve završili što se tiče izvršne vlasti i krenuti u razradu pojedinih elemenata strategije HDZ-a u četiri godine", poručio je.

Kopirati
Drag cursor here to close